Eğitim 7’de değil 0’da başlar!

Ülkemizde artık büyük şehirlerde her ailenin sağlık problemlerini danıştığı, fikir aldığı bir aile doktoru ya da tanıdığı akrabası bir doktor mevcut. Çünkü sağlıkta...

Ülkemizde artık büyük şehirlerde her ailenin sağlık problemlerini danıştığı, fikir aldığı bir aile doktoru ya da tanıdığı akrabası bir doktor mevcut. Çünkü sağlıkta yapılan bir hata, yanlış bir operasyon, yanlış bir teşhis, yanlış bir ilaç anında ciddi problemler çıkarmakta. Bu nedenle kişiler bir ya da birkaç doktor ile görüşüp danışarak çözüm arayışı içine girmekte. Yani kısacası herkesin bir sağlık danışmanı var.

    Benzer bir uygulama hukuk alanında da mevcut. Herkesin tanıdığı, danıştığı hukukçu mevcut. Hukuki alanda yaşanan bir problem için birçok kapı aşındırılıp çözüm aranmakta. Herkesin bir hukuk danışmanı da mevcut.

Eğitim alanında ise kişiler maalesef aynı titizliği ve önemi göstermemekte. Kişiler ev alırken ya da araba alırken üzerinde durduğu titizliği çocuğunun okul seçiminde, öğretmen seçiminde ya da eğitim işinde göstermemekte.

Bu bir gerçek. Bunun genelde 3 sebebi var.

Birincisi ailenin eğitime verdiği önem, ailenin eğitim anlayışı.

İkincisi ise eğitimde yapılan hataların uzun vadede ortaya çıkması. Yani sağlıkta yapılan bir hata dakikasında ya da saatinde ortaya çıkar. Ama eğitimde yapılan bir hata en az 3 yıl sonra ortaya çıkıyor. Çünkü eğitim bir süreç işi zaman alan bir iş. Ve somut olarak anında gözlenen sonuçları yok. Bunu şuna benzetiyorum; duvara yumruk atınca eliniz acır çünkü duvar sizin verdiğiniz etkiye anında tepki verir. Ama pamuk çuvalına yumruk atınca eliniz acımaz çünkü pamuk çuvalı tepkiyi çok yavaş yavaş verir.

Üçüncüsü ise genelde sağlık ve hukuk danışmanlığı kavramına karşın bir eğitim danışmanlığı olayının ülkemizde henüz yerleşmemiş olması.

Profesyonel bir eğitimciden yardım almak yerine komşu, akraba, eş, dostun tavsiyelerine göre hareket edilmekte. Ama şu unutulmamalı ki her öğrenci ayrı bir dünyadır. Ve tamamen genetik yapısı aynı olan iki canlı yok. (Tek yumurta ikizleri hariç). Bu nedenle   bir öğrenciye uygulanan yöntem ile diğeri aynı olmayabilir. Ve aynı netice alınmayabilir.

Ortaokul ve lisede problem yaşadığımız öğrencilerimizin öncesini, arka planını incelediğimizde genelde problemin kaynağı ilkokul, ilk sınıfı, ilk öğretmeni hatta okul öncesi evdeki eğitim, ilk 0-5 yaş aralığında aldığı eğitim ve ailenin eğitim anlayışı ve yaklaşımı çıkmakta.

Çünkü eğitim 7'de değil 0'da başlar.

Ve bu öğrencilerin çoğu ailenin ilk çocuğu. Çok ilginç bir durum değil mi? Yani ilk çocuklar genelde bir deneme yanılma oluyor. Aileler ilk çocukta bu işi öğreniyor.

Bu nedenle ben diyorum ki işimizi şansa bırakamayız. Zaten “Hiçbir başarı tesadüf değildir” sloganını duymuşsunuzdur. Çünkü başarı ayrıntılarda gizlidir. Bu nedenle tercihimizi iyi yapalım. İyiden, güzelden, başarıdan yana kullanalım. Bir eğitim danışmanı edinelim.

Başarı dolu bir yıl diliyorum.

 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yaşam sporu 03 Eylül 2018 | 2.345 Okunma Kaybolan Değerler 27 Ağustos 2018 | 155 Okunma Bayram sabahı 20 Ağustos 2018 | 3.424 Okunma Bir meslek niçin tercih edilir? 06 Ağustos 2018 | 2.320 Okunma Üniversite başarısı! 30 Temmuz 2018 | 2.547 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar