Devlet mi? Vakıf mı?

 Özellikle tercih haftasına her şey sıkıştırıldığında veli ve öğrencilerin en çok sorduğu sorulardan bir tanesi şu oluyor: “Hocam devlet üniversitesi mi yoksa özel üniversite mi?...

 Özellikle tercih haftasına her şey sıkıştırıldığında veli ve öğrencilerin en çok sorduğu sorulardan bir tanesi şu oluyor: “Hocam devlet üniversitesi mi yoksa özel üniversite mi? Hangisini tavsiye edersiniz?”

Ben bu sorunun cevabını farklı birkaç yönden bakarak cevabını veriyorum. Üniversite öğrenciliği İstanbul'da geçmiş birisi olarak “İstanbul'da okumanın bir ayrıcalık” olduğunu söylüyorum. Çünkü “İstanbul'un kendisi ayrı bir üniversitedir.

Türkiye'nin en büyük firmaları, kurumları, fuarları, organizasyonları İstanbul'dadır. İstanbul dünya çapında birçok çalışmaya ev sahipliği yapmıştır. Bir öğrenci kentidir.

Bu özelliğinden dolayı puanı devlet üniversitesine yetmeyen bir öğrencinin özellikle İstanbul'da yaşıyorsa il dışına gitmektense biraz düşük puanla özel bir üniversitenin aynı bölümüne gitmesi gayet doğal. Zaten il dışına gittiğinde barınma, yemek, ulaşım gibi masraflar ciddi yekûn tutuyor. Öğrenci aynı hatta daha düşük bir masrafla özel üniver- sitenin yüzde 50, yüzde 25 burslu bölümünü okuyabiliyor. Dolayısıyla hem evinden gidip geliyor hem de düzenini bozmamış oluyor.

Elbette aileden uzakta olmanın kazandırdığı birçok sorumluluklar ve beceriler var, tartışılmaz. Kendi ayakları üzerinde durmak, aylık bütçe oluşturmak, doğru arkadaş seçmek, tertip, düzen, disiplin, zaman yönetimi, önceliklerin tespiti, yemek pişirmek v.b.

Ama birçok aile de şöyle düşünüyor:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yaşam sporu 03 Eylül 2018 | 2.345 Okunma Kaybolan Değerler 27 Ağustos 2018 | 155 Okunma Bayram sabahı 20 Ağustos 2018 | 3.424 Okunma Bir meslek niçin tercih edilir? 06 Ağustos 2018 | 2.320 Okunma Üniversite başarısı! 30 Temmuz 2018 | 2.547 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar