Başarılı öğrencilerin donanımları

1. NET HEDEFLERİ VARDIR Üniversitenin birinde bir profesör dersinde öğrencilerine bir hayat dersi vermek ister. Daha önce hazırladığı malzemeleri kürsünün altından çıkarmaya başlar. Önce boş bir...

1. NET HEDEFLERİ VARDIR

Üniversitenin birinde bir profesör dersinde öğrencilerine bir hayat dersi vermek ister. Daha önce hazırladığı malzemeleri kürsünün altından çıkarmaya başlar. Önce boş bir kavanoz çıkarır ve bu kavanozu ağzına kadar büyük taşlar ile doldurur. Sınıfa dönerek “Kavanoz doldu mu?” diye sorar. Sınıf biraz tereddüt eder ama “Doldu” der. Profesör bu sefer kürsünün altından çakıl taşları çıkararak kavanozun içinde kalan boşlukları çakıl taşları ile ağzına kadar doldurur. Sınıfa tekrar sorar “Doldu mu?” diye. Sınıf olanları biraz anlar ve sessiz kalır. Profesör kürsünün altından kum çıkarır ve kavanozu ağzına kadar kum ile doldurur. Tekrar sınıfa sorar “Şimdi doldu mu?” Sınıf bu defa “Dolmadı” diye cevap verir. Profesör son kez kürsünün altından bir sürahi su çıkarır ve kavanozun içinde kalan boşlukları su ile tamamen doldurur. Artık hiç kimsenin kavanozun dolması konusunda tereddüdü kalmamıştır. Profesör sınıfa dönerek “Bu gördüklerinizden ne anladınız?” diye sorar.

Evet gençler, ben de bu soruyu sizlere soruyorum. Herkes kendi içinden bir cevap versin bakalım?
  ***
Sevgili gençler, hayat sürekli bir mücadeleden ve koşuşturmadan oluşuyor. Okul biter iş hayatı başlar, iş hayatı biter emekli olursunuz ama sadece işten emekli olursunuz. Hayattan emekli olamazsınız. İşte bu yaşam savaşında insanı daima zinde tutan, enerjik tutan, çalışmaya sevk eden, zamanı iyi kullanmayı sağlayan, yılların kendisini yıpratmasına izin vermeyen, içini kıpır kıpır yapan tek bir şey vardır; insanın hedefleri.

Özellikle çoğul kullandım çünkü tek hedef olmaz. Hayatın dönemine göre insanın hedefleri değişir. Amaç sürekli bir sonraki hedefe ulaşmaktır. Hedef yenilenebilir, büyütülebilir, tamamen değiştirilebilir. Küçük hedefler, büyük hedeflere götüren yollardır sadece. En kötü hedef, hedefsizlikten daha iyidir.

İnsan hayatının merkezine konmuş olan büyük hedefler (büyük taşlar), o hayatı anlamlı...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yaşam sporu 03 Eylül 2018 | 2.345 Okunma Kaybolan Değerler 27 Ağustos 2018 | 156 Okunma Bayram sabahı 20 Ağustos 2018 | 3.424 Okunma Bir meslek niçin tercih edilir? 06 Ağustos 2018 | 2.321 Okunma Üniversite başarısı! 30 Temmuz 2018 | 2.547 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar