“Bu hanıma haddini bildiriniz.”*

Hatırlayınız lütfen, 28 Şubat esintileri eşliğinde Fazilet Partisi Milletvekili Merve Kavakçı’nın başörtüsüyle Meclis Genel Kuruluna girmesi üzerine Demokratik Sol Parti milletvekilleri sıralara vurarak ve...

Hatırlayınız lütfen, 28 Şubat esintileri eşliğinde Fazilet Partisi Milletvekili Merve Kavakçı’nın başörtüsüyle Meclis Genel Kuruluna girmesi üzerine Demokratik Sol Parti milletvekilleri sıralara vurarak ve yuhalayarak protestolara başlamıştı. Meclis'teki protestolardan en çok akılda kalan ise DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit’in Meclis kürsüsüne gelerek sarf ettiği şu cümleler oldu: “Bu hanıma haddini bildiriniz!”*

"Burası hiç kimsenin özel yaşam mekânı değildir. Burası devletin en yüce kurumudur. Burada görev yapanlar devletin kurallarına uymak zorundadırlar. Burası devlete meydan okunacak yer değildir. Lütfen bu hanıma haddini bildiriniz!"

Bülent Ecevit’in o gün sarf ettiği bu cümleler muhafazakâr/İslamcı kesimin her zaman kanayan bir yarası oldu. Ötekileştirmenin, dışlamanın, başkalaştırmanın, aşağılamanın adeta mücessem hale bürünmüş bir yansımasıydı bu sözler. Bu sözler aradan yıllar geçmesine rağmen hala yüreklerimizi sızlatmaya devam ediyor.

Bir zamanlar “Bu hanıma haddini bildiriniz!” cümlesiyle ötekileştirilen, dışlanan, başkalaştırılan, aşağılanan muhafazakâr/İslamcı kesim bugün maalesef maruz kaldığı haksızlığı kendi evlatlarına karşı uyguluyor.

“Ayasofya gibi bir Camii imamlığının şerefi bana yeter” diyerek imamlık yaptığı için maaş almayan Ayasofya Camii Baş İmamı Mehmet Boynukalın hâl, hareket, duruş ve sözleriyle milletin gönlünde ve kalbinde kendine yer buldu. Son zamanlarda makamlar üzerinden maddiyat elde etme haberlerinin arasında Boynukalın’ın açıklaması hasret kaldığımız bir davranış ve duruş olarak zihinlerimizde hoş bir seda olarak kaldı. 

“Kıl namazını, al maaşını” profilinin dışına çıkan Boynukalın yıllardır hasret kaldığımız imam profilini yansıtıyor. Boynukalın, 1995'te Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Hukuku Anabilim Dalı'nda yüksek lisans tezini tamamlıyor.  1999'da İslam hukuku doktoru oluyor. 2000-2001 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığınca yürütülen tefsir projesinde uzman olarak çalışıyor. Boynukalın, 2001-2006 yılları arasında İngiltere'de bilimsel araştırmalar içerisinde de bulunuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Kahrolsun İsrail” demek yetmiyor… 20 Mayıs 2021 | 121 Okunma Şirazeden çıkmış memleketimden manzaralar… 17 Mayıs 2021 | 556 Okunma Hayalimdeki Kudüs… 13 Mayıs 2021 | 219 Okunma Hayalimdeki Çin’den Hayalimdeki İsrail’e… 10 Mayıs 2021 | 296 Okunma Yirmili yaşlar ne kadar masum? 06 Mayıs 2021 | 176 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar