Üç kahraman

“Vizontele” filminde Cem Yılmaz televizyon için alaylı bir ağızla “Peki Zeki Müren de bizi görecek mi?” diye sorarak herkesi güldürür. Benzer biçimde “Bu iş nasıl olacak, yani toprağa...

Vizontele” filminde Cem Yılmaz televizyon için alaylı bir ağızla “Peki Zeki Müren de bizi görecek mi?” diye sorarak herkesi güldürür. Benzer biçimde “Bu iş nasıl olacak, yani toprağa dönmek nasıl olacak” diye soranlara bir kaymakam, bir İlçe Tarım Müdürü ve bir köy muhtarının üç yıl içinde gerçekleştirdikleri projeyi anlatarak cevap veriyorum. Bu harika başarı bozkırın ortasında kuru ve verimsiz bir arazide vücut buldu. Macerayı aylar önce yine bu sütunda “Madalya” başlıklı bir yazı ile dile getirmiştim. Şimdi bizzat yapanların ifadesi ile (Sayın Osman Günaydın’ın gönderdiği dökümanları) sunuyorum.

Kırsal kalkınma amacıyla 2009 yılında İlçe kaymakamı İsmail Şanlı, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Günaydın ve köy muhtarı Hüseyin Ünal tarafından başlatılan; Yozgat ili Kadışehri ilçesi Kabalı Köyü’nde 468 çiftçiye ait yaklaşık 1.600 parselin birleştirilerek toplam 10.920 dekar, 1. Uygulama etabı 5.640 dekar alanda, yatırımının tamamı kamu kaynaklarıyla yapılan bu entegre tarım projesi, Türkiye tarımının ve tarımsal ekonominin başlıca sorunlarını çözmesinin yanı sıra her kesimin kazançlı hale gelmesiyle (Kamu-Özel Sektör-Vatandaş işbirliği) çok paydaşlı ortaklık modeli olarak oluşturulmuştur. Bu özelliği ile Türkiye’de bir ilk olan proje 10 yıl içinde hayata geçirilmiştir.

* 2009 yılında proje sahasına ait toprak, su ve meteorolojik analizlerin olumlu sonuçlarının ardından projenin yönetim ve organizasyonunun planlı ve operasyonel uygulanması adına bir kamu şirketi kurulmuştur.

* Kurulan kamu şirketi proje sahasındaki arazi sahiplerinin arazilerini projenin uygulanması adına 25 yıllığına bir muvafakatname ile kiralamıştır.

* Yatırımın başlangıcında Yozgat Valiliği İl Özel İdaresi tarafından 1.100.000 (bir milyon yüz bin) TL ödenek ayrılmış olup, bununla proe sahasının çevre ihatası ile 1.050 dekar alanda şu an içinde Avrupa’nın en büyük kiraz plantasyonunun kurulumu gerçekleştirilmiştir.

* 2011 yılında proje sahasına ait sulama altyapısı çalışmaları tamamlanmıştır. Bu kapsamda Çekerek Irmağı üzerine bir pompaj istasyonu, pompajdan proje sahasına 2.400 mt uzunluğunda çift ana sulama hattı, 25.000 tonluk membran havuz ve proje sahasının sulama alt yapısı bitirilmiştir. Bu iş için toplam 5.000.000 (beş milyon) TL kamu kaynağı kullanılmıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Evvelbahar 24 Nisan 2024 | 143 Okunma Köprü 17 Nisan 2024 | 151 Okunma Huşû 10 Nisan 2024 | 57 Okunma Ver kurtul 03 Nisan 2024 | 557 Okunma Nasip 27 Mart 2024 | 343 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar