Şimdi Daha da Dikkatli Olma Zamanı

Irak’ın resmen bölünmesi artık çok uzakta değil. Barzani bağımsızlık referandumu için 25 Eylül tarihini açıklamakla bunu bütün dünyaya ilan etmiş oldu. Aslında bu son açıklama...

Irak’ın resmen bölünmesi artık çok uzakta değil. Barzani bağımsızlık referandumu için 25 Eylül tarihini açıklamakla bunu bütün dünyaya ilan etmiş oldu. Aslında bu son açıklama malumun ilanıydı. Zaten uzun zamandır zihinler bu duruma hazırlanıyordu.
Bilindiği gibi Duhok, Erbil, Süleymaniye hâlihazırda bölgesel yönetimin sınırları içinde kabul ediliyor. Bu yerlerin yanında anayasal açıdan Bağdat yönetimine bağlı, Türkiye’nin de Misak-ı Milli çerçevesinde yakından takip ettiği Kerkük ve onun statüsünde olan diğer bölgelerin de referanduma dâhil edileceğinin açıklanması, bu sürecin daha da sorunlu geçeceğini gösteriyor.

Zihinlerin hazırlanması bağlamında 14 Kasım 2016 tarihinde Rand Corporation tarafından “Bağımsız Kürdistan Raporu” yayınlanmıştı. Raporda ‘… biz açıkçası bağımsız bir Kürdistan’ın doğacağını öngörmüyoruz, ne Kuzey Irak’ta ne de başka bir yerde Kürt devletini savunmuyoruz.” denmiş olmasına rağmen raporun ilerleyen bölümlerinde tamamen kuzeyin ayrılığı üzerine değerlendirmeler yapılmıştı. Irak, İran ve Türkiye’nin bu duruma olası tepkileri yorumlanmıştı. Ayrıca aynı raporda ‘Kürtlerin bağımsızlık mücadelesinin yeni değil en az 100 yıllık bir altyapıya sahip’ olduğu söylenmişti. Diğer taraftan özellikle 1. Körfez Savaşı sonrası Irak’ın kuzeyinde oluş(turu)an fiili durumun bugünleri hazırladığı tespitleri yapılmıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyaset ve Güven 25 Şubat 2018 | 129 Okunma Macera Dolu Amerika (!) 18 Şubat 2018 | 199 Okunma Çıkışın Şifresi Akdeniz’de 11 Şubat 2018 | 133 Okunma ‘Suskunluk Sarmalı’ 04 Şubat 2018 | 113 Okunma YENİAD’la Sudan ziyaretimiz 28 Ocak 2018 | 134 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar