Ramazan ayı i’tikafı ve fazileti

Bin aydan daha faziletli olan Kadir gecesinin de -kuvvetle muhtemel- içinde bulunduğu Ramazan-ı Şerif’in son on gününe girmek üzere iken -vakti müsait olanların- ihmal etmemeleri gereken bir ibadet de itikâftır. İtikâf...

Bin aydan daha faziletli olan Kadir gecesinin de -kuvvetle muhtemel- içinde bulunduğu Ramazan-ı Şerif’in son on gününe girmek üzere iken -vakti müsait olanların- ihmal etmemeleri gereken bir ibadet de itikâftır.

İtikâf, bir mescidde ibadet kasdıyla belli bir süre bulunmak demektir. İtikâfın en az müddeti, İmam Ebu Yusuf’a göre bir gündür. İmam Muhammed’e göre bir saattir. Şafiîlere göre de, “Sübhanallah” denilmesinden bir an kadar fazla olan az bir zamandır. İtikâf senenin her ayında yapılabilir. Ancak Ramazan-ı Şerif’in son on gününde yapılması ayrı bir öneme sahiptir. Zira Resulü Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz Medine-i Münevvere’ye hicretinden sonra ahirete göçüşlerine kadar her Ramazanın son on gününü itikâf ile geçirmiştir. EbûHüreyre’nin (r.a.) rivayetine göre Resulullah (s.a.v.) her Ramazan on gün itikâfa girerdi. Vefat ettiği senenin Ramazan’ında ise yirmi gün itikâfa girdi.” (Buhârî, İ’tikâf 17)

Hanefi mezhebine göre itikâf beş vakit namaz kılınan her mescidde yapılır. Ancak camilerin büyükleri ve efdal olanlarında olması itikâfın faziletini artırır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bütün fetihlerin anası 27 Aralık 2017 | 219 Okunma Batıla benzeme ve yılbaşı çılgınlığı 25 Aralık 2017 | 132 Okunma Zaferin Yolu Ümmet Birliğinden Geçer 20 Aralık 2017 | 108 Okunma Kudüs işgal altındayken ben gülemem 11 Aralık 2017 | 155 Okunma Kitabın etki gücü ve kitap okutmanın önemi 06 Aralık 2017 | 148 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar