Dini kimden öğreneceğiz?

İslami ilimlerde derinleşememiş Müslümanlar için öncelikle lazım olan itikadi ve fıkhi bilgilerdir. İtikadi hükümler, Müslüman olan herkesçe inanılması zaruri değişmez hakikatlerdir ki biz buna...

İslami ilimlerde derinleşememiş Müslümanlar için öncelikle lazım olan itikadi ve fıkhi bilgilerdir. İtikadi hükümler, Müslüman olan herkesçe inanılması zaruri değişmez hakikatlerdir ki biz buna “AKAİD” diyoruz. Bunun temelini de “Amentü” de saydığımız altı esas oluşturur. Onlar da; Allah Teâlâ’ya, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe ve kadere imandır.

Ameli konulara ait ilme ise “FIKIH” diyoruz. Fıkıh, ibadetlere, muamelelere ve cezalara dair dinî hükümleri bildiren ilimdir. “İlmihal” ise bu oldukça geniş ve teferruatlı olan fıkıh ilminin bir bölümüdür.

Dinî hükümleri ayrıntılı olarak dört delilden (kitap, sünnet, icma ve kıyas-ı fukaha) anlayıp çıkarmaya yetkisi olan İslam âlimlerinden her birine “Fakih”, çoğuluna da “Fukaha” denir. Müctehidler ise, fukahanın en yüksek mertebesini teşkil ederler. Dinî hükümleri göstermek ve açıklamak yetkisi, bu ehliyetli fukahaya aittir.

Ezberlerinde binlerce hadis-i şerîf, binlerce ilmî mesele bulunan nice insaflı âlimler dahi, dinî hükümleri belirlemek hususunda sözü fukahaya bırakmış, bu çok ince ve zor görevi yerine getirmek için kendilerinde yetki görmemişlerdir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bütün fetihlerin anası 27 Aralık 2017 | 219 Okunma Batıla benzeme ve yılbaşı çılgınlığı 25 Aralık 2017 | 134 Okunma Zaferin Yolu Ümmet Birliğinden Geçer 20 Aralık 2017 | 108 Okunma Kudüs işgal altındayken ben gülemem 11 Aralık 2017 | 156 Okunma Kitabın etki gücü ve kitap okutmanın önemi 06 Aralık 2017 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar