Türk-Suud işbirliğinin şifreleri

İstanbul’da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesi Türkiye-Suudi Arabistan öncülüğünde yeni bir dönemin işaretini veriyor. Suudi Arabistan, başta Körfez ülkeleri olmak üzere...

İstanbul’da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesi Türkiye-Suudi Arabistan öncülüğünde yeni bir dönemin işaretini veriyor.

Suudi Arabistan, başta Körfez ülkeleri olmak üzere Afrika’yı da kapsayan geniş İslam Dünyası içinde yeni bir ‘rol’ arıyor. Daha önce ‘ekonomik’ olan bu rolün artık siyasi ve askeri yönü de var.

Suudi Arabistan, Türkiye ile ilişkileri yeni bir stratejik işbirliğine taşımak istiyor. Bu da bir başka deyişle, üstlenmeye çalıştığı bu rolün getireceği güce Türkiye’yi de ortak etmek; aktörlüğünü Türkiye’nin desteğiyle küresel düzeye taşımak istiyor.

Bu değişim Kral Salman’ın gelişiyle oldu.

Salman, Suudi Arabistan’ın kurucusu Kral Abdülaziz’in çocuklarından biri. Ancak hem gelişi sürpriz oldu, hem de geldiğinde sürpriz kararlara imza attı.

Gelişi sürprizdi, çünkü üvey ağabeyi Kral Abdullah ‘öz kardeşi’ Prens Nayif’i veliaht atamıştı; Nayif’ten sonra krallığa Salman’ın yaşı elvermeyebilirdi. Ancak 2012’de Veliaht Prens Nayif’in ölümü üzerine önce veliaht, 23 Ocak 2015'te ağabeyi Kral Abdullah'ın vefatıyla da Kral oldu.

İlk icraatı da ‘sürpriz’di.

Göreve geldiğinde önce üvey kardeşi Prens Mukrin’i veliaht yaptı, ancak üç ay sonra geniş bir yönetim değişikliğine gitti ve vefatıyla krallık yolunu açan üvey ağabeyi Prens Nayif’in oğlu 55 yaşındaki Muhammed’i ‘veliaht prens’ ve İçişleri Bakanı ilan etti; kendi oğlu 30'lu yaşlardaki Prens Muhammed'i de Savunma Bakanı ve ‘ikinci veliaht’ olarak atadı.

Böylece Kral Salman, hem ülkenin en güçlü koltuklarına yeni nesli oturttu, hem de kendisinden sonra Suudi Arabistan’da üçüncü kuşağın krallık yolunu açtı.

Ve Suudi Arabistan’da ‘yeni bir dönem’ başladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 331 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 284 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar