Prof. Heper’i doğrulayan ‘garantörlük’

Cumhurbaşkanlığı Beştepe Külliyesi’nde yüz ağartıcı iki ödül töreni vardı.  Çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri, dün...

Cumhurbaşkanlığı Beştepe Külliyesi’nde yüz ağartıcı iki ödül töreni vardı. 

Çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri, dün de TÜBİTAK ödülleri verildi.

Her iki ödülün haberleri gazetelerde yer aldı.

Ödül alan sanatçı ve bilim adamlarının bugüne kadar ortaya koydukları eserleri, çalışmaları öğrenmek, gelecekte ortaya koyacaklarını da takip etmek düşüyor bize.

Dün, sosyal bilimler alanında ödül alan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Heper’i ‘devlet sistemi’ üzerine çalışmalarıyla tanıyoruz.

Çalışmalarının önemli bir kısmının İngilizce olması eksiklik; bunu gidermek de yayıncılara düşüyor.

Türkiye’nin, Osmanlı’nın, Selçuklu’nun devlet yapıları, yerlerine geçtikleri diğer devletlerin yapılarıyla etkileşimleri; coğrafyalarında yaşayan toplumlarla etkileşimleri ve bunların yeni devlet yapılarını nasıl etkilediği Prof. Heper’in çalışmaları okunmadan tam anlaşılamaz.

Ve Cumhuriyet’i kutsamak adına Osmanlı ve Selçuklu’yu ‘küçültme’ çabaları ile Osmanlı ve Selçuklu’yu kutsamak adına Cumhuriyet’i ‘değersizleştirme’ çabalarının bir ‘cehalet’ ve/veya ‘operasyon’ olduğu da…

Bu birikime sahip bir bilim adamının, ödül töreninde yayınlanan röportajında söylediklerini kayda geçirmek istedim: 

“Türkiye giderek çok önemli bir ülke oldu. Demek ki, Türkiye’yi bu hale getiren birtakım kimseler var. 15 Temmuz başarılı olsaydı, Türkiye için çok çok fena olacaktı, devlet sistemi çökecekti.”

* * * 

Türkiye’nin ‘giderek çok önemli bir ülke olması’nın bir sonucu da aynı gün yaşandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Ankara ve Moskova’nın garantörlüğünde” Suriye’de ateşkes anlaşmasına varıldığını açıkladı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da, ateşkesin ‘bütün Suriye’yi kapsadığını ve BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen grupların mutabakat dışında olduğunu duyurdu. 

Ateşkesin, yani çatışmasızlığın takibini de Türkiye ve Rusya birlikte yapacak; iki ülke ateşkesin sürmesi için ‘sahadaki silahlı gruplar üzerindeki nüfuzlarını’ kullanacak.

Suriye’deki en önemli 7 muhalif grup, Türkiye’nin arabuluculuğunda iki aydır Rusya heyetleriyle görüşmedeydi.

Görüştüğüm Dışişleri kaynakları, ateşkesin sağlanması halinde Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılacağı duyurulan ve muhalifler ile Suriye rejimini bir araya getirecek toplantı da kesinleşecek. Tarih olarak şimdilik ‘kısa süre içinde’ deniliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 331 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar