Önyargı yok ama her ihtimale hazırlık var Bahçeli, Kılıçdaroğlu’nun elini güçlendiriyor

Seçimin üzerinden 1 ay geçti. Koalisyon görüşmelerine ancak şimdi başlanabiliyor. “Bu ‘gecikme’ mi; koalisyona mı yakınız, erken seçime mi; seçime ne zaman ve hangi iktidarla gidilir” soruları...

Seçimin üzerinden 1 ay geçti. Koalisyon görüşmelerine ancak şimdi başlanabiliyor. “Bu ‘gecikme’ mi; koalisyona mı yakınız, erken seçime mi; seçime ne zaman ve hangi iktidarla gidilir” soruları önem kazandı. Yine soru-cevaplarla açalım: 

- Cumhurbaşkanı’nın hükümeti kurma görevini vermesi gecikti mi?

Hayır. Görevlendirmenin TBMM Başkanı seçimi ve Başkanlık Divanı oluşumundan sonra başlayacağı baştan biliniyordu. Partilerden buna yönelik bir itiraz da gelmedi.

- Bu süre koalisyon görüşmelerinde ‘zaman sıkışıklığı’ yaratır mı?

Hayır. Zira 45 günlük hükümet kurma süresi görevlendirme ile başlayacak. Bu bir aylık süre siyasete zaman kazandırma açısından yararlı oldu.

- Nasıl yararlı oldu?

Partiler bu süreçte seçim sonuçları daha iyi değerlendirdi, seçim öncesindeki gerilim, sertlik azaldı; gereksiz zafer sarhoşluğu veya yenilmişlik psikolojisi yerini gerçeklere bıraktı. Partiler söylemlerini değiştirdi, netleştirdi. Koalisyon görüşmeleri için daha ‘gerçekçi zemin’ oluştu.

- Bu süreçte partiler arasında ‘gayrıresmi görüşmeler’ yapıldı mı?

Evet. Hatta CHP ve MHP’de bazı yöneticiler AK Parti ile koalisyonu kurdu; bazıları kendilerini ‘bakan’ bile ilan etti! Bürokrasideki eski arkadaşlarına müsteşarlık, genel müdürlük öneren isimler bile oldu.

- Bunlarda gerçeklik payı var mı?

Yok. Bugün itibariyle anlaşılmış bir koalisyondan söz edemeyiz. Ancak ‘pozitif zeminlerden’ söz edebiliriz.

- Hangi partiler arasında pozitif zemin var?

AK Parti ile MHP arasında ‘yönetim, milletvekilleri ve taban’ düzeyinde pozitif zemin var. Tek sorun MHP lideri Devlet Bahçeli’nin tutumu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 331 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar