Moskova seyahati PKK, PYD ve HDP

Önceki hafta “Suriye’de kimin eli kimin cebinde” başlığı altında bazı ilişkileri sorgulamıştım. Rusya’nın Afrin bölgesinde PYD/YPG ile ‘ortak operasyon odası’ kurduğu netleşti. Neden...

Önceki hafta “Suriye’de kimin eli kimin cebinde” başlığı altında bazı ilişkileri sorgulamıştım.

Rusya’nın Afrin bölgesinde PYD/YPG ile ‘ortak operasyon odası’ kurduğu netleşti.

Neden Afrin?

Afrin, PYD’nin Fırat’ın batısında, Hatay sınırında kanton ilan ettiği tek bölge. Doğuda elinde tuttuğu Kobani bölgesiyle arasında DAEŞ’in ve ılımlı muhaliflerin bölgeleri var. Hedefi bu bölgeleri de ele geçirerek Afrin’le birleştirmek.

Böylece Akdeniz’e 15-20 kilometrelik bir mesafe kalacak.

Burada önemli sorular var:

1- PYD, DAEŞ’in bölgesine tek başına girebilir mi?

2- Giremezse kimden destek alır?

3- Destekle girdiğinde Afrin’le aralarında kalan bölge için ılımlı muhaliflerle de savaşır mı, yoksa birleşme projesini iptal mi eder?

4- ABD öncülüğündeki ‘koalisyon’, Rusya ve Şam’daki Esad rejimi buna nasıl bakar?

Analiz edelim:

PYD tek başına DAEŞ bölgesine giremez. Zira hem yeterli gücü yok; hem de Arap nüfusun yoğun olduğu bu bölgeyi kontrol etmeleri imkansız.

Destekle girebilir mi, evet...

Zira Kobani bölgesinde de DAEŞ’e gücü yetmemiş, ABD öncülüğündeki ‘koalisyon’ havadan destek vermiş, yetmemiş Türkiye’nin topraklarından geçişine izin vermesiyle Barzani’nin Peşmerge güçleri Kobani’ye girmişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 331 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar