‘Merkel tutumunu gözden geçirmiş’

Türkiye ile Almanya arasındaki ‘İncirlik krizi’nin çözümü en çok Başbakan Angela Merkel’i rahatlattı. Zira İncirlik konusu Almanya’da hem siyasetin hem de medyanın önemli gündemlerinden...

Türkiye ile Almanya arasındaki ‘İncirlik krizi’nin çözümü en çok Başbakan Angela Merkel’i rahatlattı. Zira İncirlik konusu Almanya’da hem siyasetin hem de medyanın önemli gündemlerinden biriydi, ancak Türkiye’de çok takip edilmiyordu. 

O yüzden hatırlatmakta yarar var:

Almanya Federal Parlamentosu (Bundestag), geçen yıl sonunda DAEŞ’e karşı uluslararası koalisyon kapsamında Adana’daki İncirlik Üssü’nde keşif uçağı ve asker gönderme tezkeresini çıkardı.

Türkiye de buna izin verdi.

İncirlik’e, savaş uçaklarına havada yakıt ikmali yapabilen bir tanker uçağı, 6 Tornado keşif uçağı ve 250 Alman askeri konuşlandırıldı.

Almanya daha sonra, bu uçak ve askerler için yeni pist, hangar, yatakhane ve yemekhane gibi askerlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeni tesisler yapılması için izin istedi. Bunun için Savunma Bakanlığı 58 milyon euroluk bütçe ayırdı.

Parlamentodaki Federal Savunma Komisyonu da, İncirlik’teki Alman birliklerini incelemek üzere bir heyet oluşturarak Türkiye’den izin istedi.

Ancak tam bu sırada, 2 Haziran’da, muhalefet partileri 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak niteleyen bir kararı Bundestag’a sundu ve iktidar ortaklarının da oylarıyla kabul etti.

Türkiye karara sert tepki gösterdi, yatırıma da ziyarete de izin vermedi.

Başbakan Merkel, oylamaya katılmadı ama Türkiye’yi tatmin edecek bir açıklama da yapmadı.

Ancak bu tutumu, onu Federal Meclis Başkanı, hükümet ortağı Birlik Partileri ve Sosyal Demokrat Partili siyasetçiler ile muhalefetteki Yeşiller Partisi’nin eleştirilerinden kurtarmadı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 331 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 284 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar