Irak ordusu güven vermediği için Mehmetçik orada

Suriye ve Rusya derken şimdi ‘yeniden’ Irak krizimiz oldu. Yeniden diyorum, zira en ciddi Irak krizi, önceki başbakan Maliki’nin ‘Şii mezhepçi’ politikaları yüzünden çıkmıştı.  Yeni...

Suriye ve Rusya derken şimdi ‘yeniden’ Irak krizimiz oldu.

Yeniden diyorum, zira en ciddi Irak krizi, önceki başbakan Maliki’nin ‘Şii mezhepçi’ politikaları yüzünden çıkmıştı. 

Yeni hükümet Türkiye’nin Maliki’ye yönelik tepkileri ve ABD nezdindeki girişimleri üzerine daha ılımlı bir politika izliyor.

Peki bu kriz niye çıktı?

Durum: Bağdat’taki Irak merkezi hükümeti Türkiye’nin Musul’daki Ulusal Muhafızlar’a askeri eğitim veren birliklerini korumak üzere zırhlı araç ve koruma birliği göndermesine tepki gösteriyor. Bunu ‘işgal’ sayıyor.

Oysa bu durum yeni değil.

Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde eğitim amaçlı iki askeri birliği var.

Biri Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKYB) bölgesinde Peşmerge birliklerini eğitiyor. Bugüne kadar 2 bin 308 Peşmerge Türk birliğinden askeri eğitim aldı. Ayrıca bölgede DAEŞ’le savaşan Peşmergelerden çok sayıda yaralı da gerektiğinde Türkiye’ye getirilip tedavi ediliyor. Hatta bunlardan bazıları ‘Türkiye DAEŞ militanlarını tedavi ediyor’ diye çarpıtılarak Türkiye aleyhine kullanıldı.

İkinci birlik ise Musul’un kuzeydoğusundaki Başika kentinde, Musul Ulusal Muhafızları’na eğitim veriyor. Burada da Mart 2015’ten bu yana 2 bin 441 muhafıza Türk subayları tarafından eğitim verildi.

Gerekçe: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Beşika’daki Türk askerlerinin “Irak Savunma Bakanı’nın daveti üzerine gittiğini; İçişleri Bakanı’nın ayrıca polis eğitimi için yardım istediğini; Musul Valisi’nden de aynı yönde davet geldiğini” açıkladı; “Askerlerimiz orada DAEŞ’e karşı mücadele edecek güçleri eğitiyor” dedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 331 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar