‘Fikri bağımsızlık' çok tartışılmalı

Erdoğan’ın kullandığı ‘fikri iktidar’ ifadesi muhtemelen çok tartışılacak. Bunu, ‘AK Parti iktidarına göre nesil yetiştirmek’ olarak anlayacak ‘sığlık’ bu ülke siyasetinde yazık ki var.

Geçen cuma günkü yazımda, Dr. Anastasiya Uçar’ın “Dante’nin İlâhî Komedya’sında Ebü’l-‘Alâ el-Ma‘arrî’nin İzleri” başlıklı doktora tezine atıfla, “İki lafımızdan biri ‘ahlak’ iken; Descartes, Höbbes, Leibniz, Flaubert, Kant ‘okutturduğumuz’ kadar Maverdi, Ebu Bekir Razi, Kınalızade, Gazzali, Farabi, İbni Sina’ya aşina kılmıyoruz gençlerimizi.

Çocuklarımıza da hâlâ Daniel Defoe’nun Robinson Crusoe’sini okutturmaya devam ediyoruz; İbn Tufeyl’in Hayy ibn Yakzan’ını not düşmeden!..” demiştim.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün İbn Haldun Üniversitesi Külliyesi’nin açılışında, söze İbn Haldun’un sosyolojinin kurucusu, filozof, tarihçi, siyaset bilimci ve devlet adamı olduğundan başladı; “Batı dünyası pek çok alanda ilhamını bizim köklerimizden aldı. Biz ise köklerimizi dışladık, ‘türevlerini’ esas alarak iki asırdır kendimize yol ve yön bulmaya çalışıyoruz” dedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 247 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 328 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.272 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 278 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 502 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar