CHP ‘sol ittifak'a neden sevindi?

Akşam Gazetesi Yazarı Mustafa Kartoğlu'nun bugünkü (25.01.2022)'' CHP ‘sol ittifak'a neden sevindi?'' başlıklı yazısı.

HDP'nin çağrısıyla TİP, SMF, EMEP, TÖP, Sol Parti, Halkevleri, EHP ve TKP'nin buluşması, 'sol ittifak' girişimi olarak değerlendirildi.

Bu girişime en çok CHP sevindi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üçüncü bir ittifakın kurulmasından 'sevinç duyduğunu' belirterek, "HDP'nin Millet İttifakı'na dahilmiş gibi gösterilerek suçlanmasının ortadan kalkacağını" söyledi.

Aslında Kılıçdaroğlu, "HDP'nin 'Millet İttifakı içinde olmakla' suçlanmaktan kurtulması"na sevinmiyor.

Aksine HDP'nin yokmuş gibi gösterildiği Millet İttifakı içinde olmasından "CHP ve İyi Parti'nin suçlanmaktan kurtulmasına" seviniyor...

Doğrusu bu.

CHP ve İyi Parti, HDP yükünden kurtulmuş oluyorlar böylece.

Ya da HDP, bir sol ittifakla CHP ve İyi Parti'yi 'HDP ile ittifak' tartışmasından kurtarmış oluyor.

Bir müttefik daha nasıl iyilik yapsın ortaklarına!..


Buradan ortaya çıkan bilgi şu:

Tepesinde,-CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın ifadesiyle- 'uluslararası güçler'in bulunduğu, Kılıçdaroğlu'nun 'dostlarımız' diye ifade ettiği 'Erdoğan karşıtı ittifak', 2023 seçimleri için 'ikinci tur' hesabı yapıyor.

İlk turda CHP ve İyi Parti, yanlarına AK Parti'den ayrılanların kurduğu partilerle 'Erdoğan karşıtlığı'nda birleşecek ve 'ortak aday' çıkaracak; bu işbirliğine halel getirecek HDP ise dışarıdan bir 'sol aday'la seçime girecek. Sol aday olası bir ikinci tura kalamayacağı için, ikinci turda sol oylar 'uluslararası güçler ittifakı'nın adayında toplanacak!

Böylece HDP ile 'sözde' ittifak yapılmamış olacak!


Bir senaryo yazmıyorum.

HDP Eş Başkan Yardımcısı Pervin Buldan'ın "İktidarın parçası olacağız" açıklamasını ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in bunu hatırlatan gazeteciye "Sayın Buldan'ın ne söylediğini sizden duydum" sözlerini hatırlamak yeterli.


CHP, İyi Parti ve HDP, kendilerini çoktan iktidar ilan etmişlerdi.

Ama 'muhalefet'i hesaba katmamaları büyük talihsizlik.

Onları 'üçüncü ittifak'a mecbur bırakan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'muhalefeti'...

Ve Erdoğan'ın seçim stratejisi henüz ortaya çıkmadı.

Bakalım daha neleri 'yapmak zorunda' kalacaklar!

CHP VE 'BİLEŞENLERİ'NİN GERGİNLİK ÇABASI: NEDEN ŞİMDİ?

14 Ocak tarihli yazımda "AK Parti'de konuşulan anket" başlığı altında değinmiştim.

AK Parti MYK'da tartışılan son ankete göre, doların 18 liralara fırladığı günlerde, daha önce yüzde yüzde 38 ölçülen AK Parti'nin oyu 3,5-4 puan gerileyerek 34'lere düşmüş; ancak Erdoğan'ın açıkladığı önlemler paketi sonrası hızla yükselmiş, önceki düzeyin üzerine, yüzde 39'lara çıkmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 330 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.275 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar