Ali Şükrü, Sazak, Zengi, Eyyubi...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM açılış konuşmasında tarihi analizler, tespitler yaptı, bazı sembol isimler üzerinden çok önemli mesajlar verdi.  Analizleri ve bazı mesajları STAR’daki haberlerde...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM açılış konuşmasında tarihi analizler, tespitler yaptı, bazı sembol isimler üzerinden çok önemli mesajlar verdi. 

Analizleri ve bazı mesajları STAR’daki haberlerde okudunuz.

Ben birkaç isim üzerinden verilen mesajlara dikkat çekmek istiyorum.

Cumhurbaşkanı, konuşmasına ‘öldürülen TBMM üyeleri’ni de anarak başladı. Bu tip konuşmalarda genellikle darbecilerin katlettiği merhum Adnan Menderes ve bakanları anılır. Ancak bu kez Cumhurbaşkanı iki ismi daha bunlara ekledi:

Ali Şükrü Bey: 1. Meclis’in Trabzon mebusu. İttihat Terakki, Atatürk ve İnönü’ye -özellikle Lozan Antlaşması konusunda- muhalefetiyle tanındı. Daha sonra Atatürk’e de suikast düzenleyecek olan Topal Osman tarafından tuzağa düşürülerek öldürüldü. Bu olay, Cumhuriyet tarihinin ilk siyasi cinayeti olarak kayda geçti. Topal Osman da Çankaya Köşkü’nü basınca yakalanarak öldürüldü. Çeşitli kaynaklar, Topal Osman’ın Ali Şükrü Bey cinayeti ve önceki bazı olaylardan sorumlu tutar ve ‘kullananlar tarafından susturulduğunu’ öne sürer.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 331 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar