AB’nin ‘liderleri’ varsa kriz aşılır

Türkiye-AB ilişkilerinde Aralık ayı kritik. AB liderlerinin oluşturduğu AB Konseyi’nin 15-16 Aralık’ta yapılacak zirvesinden çıkacak sonuç, Türkiye’nin tavrını belirleyecek. Bunun için hem...

Türkiye-AB ilişkilerinde Aralık ayı kritik.

AB liderlerinin oluşturduğu AB Konseyi’nin 15-16 Aralık’ta yapılacak zirvesinden çıkacak sonuç, Türkiye’nin tavrını belirleyecek.

Bunun için hem Ankara’da, hem de AB başkentlerinde ve Brüksel’de hummalı bir çalışma yürütülüyor.

AB Bakanlığı, hafta başında aralarında benim de bulunduğum Türk gazetecileri, AB üyesi ülkelerin önde gelen medya kuruluşlarının temsilcileriyle Brüksel’de bir araya getirdi.

Soruları, darbe girişiminden çok sonrasındaki gelişmeler, OHAL, ‘tutuklu gazeteciler’, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘otoriterliği’nde odaklanıyordu. Öyle ki asıl konumuz olan ‘AB ile ilişkiler’e biz girmesek, değinilmeyecekti!

Sorular ve yorumlardan ortaya çıkan şuydu: Gelişmeler hakkındaki görüşleri ‘popüler yayınlar’la oluşmuş.

Uzun toplantının sonunda, Türkiye’den daha çok kaynaktan ve daha fazla ‘yerel’ bilgiye erişmek zorunda olduklarına dair bir kanaat oluştuğunu gözlemledim.

Karşılıklı telefon ve e-posta bilgileri alındı.

Sonuç;

Avrupalı, Batılı gazetelerde, televizyonlarda yapılan yorumlar, haberlerde baskın bir ‘Türkiye karşıtlığı’ olsa da, doğru bilgilendirme ile Türkiye hakkında gerçeklerin karşılık bulması mümkün.

AB kurumlarında da böyle bu.

Zira Avrupa Birliği, yönetimde de, iç ve dış politikalarda da, genişleme, güvenlik ve gelecek stratejilerinde bir ‘bütün’ değil.

Toplantıdan sonra Brüksel’de AB sürecini 90’lardan bu yana izleyen NTV temsilcisi Güldener Sonumut’la ufuk açıcı bir sohbet ettik.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 331 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar