ABD Senatosu yarın ‘PKK ile de görüştünüz mü’ diye sorarsa...

Geçen hafta PYD/YPG’ye destek vermesine atfen “ABD bir terör örgütüyle ortaklık yapıyor” diye yazmıştım. Bu bir analiz değildi. 28 Nisan 2016 tarihli gazetelerde yer alan, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ın...

Geçen hafta PYD/YPG’ye destek vermesine atfen “ABD bir terör örgütüyle ortaklık yapıyor” diye yazmıştım.

Bu bir analiz değildi.

28 Nisan 2016 tarihli gazetelerde yer alan, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ın Senato’da sorulara verdiği cevaplarda vardı bu.

Bakan, PYD/YPG’nin PKK ile ilişkili olduğunu doğruladı. Ardından Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, “Bazı bağların olduğunu göz ardı edemeyiz, kategorik olarak hiçbir bağ yok diyemeyiz fakat YPG, PKK’dan farklı bir oluşumdur” dedi.

“Peki o halde ABD neden terör örgütünün bir unsuruna destek veriyor” sorusuna cevapları ise ortak: “Suriye’nin kuzeyinde etkili bir şekilde DAEŞ’e karşı savaşıyorlar.”

Peki öyle mi?

ABD, Koalisyon PKK/PYD/YPG’ye mahkum mu?

Değil.

Türkiye Suriye krizinin başından beri, özellikle de son 6 aydır ABD’ye ‘terör örgütlerinin kullanılmadığı’ bir DAEŞ’le mücadele planı sunuyor:

“ABD’nin ‘eğit-donat’ projesindeki Suriye muhalif güçleri (Özgür Suriye Ordusu/ÖSO) ABD ve Türkiye özel kuvvetleri ve hava desteğiyle, 98 kilometrelik Türkiye sınırından DAEŞ’i güneye doğru sürer ve Rakka’ya doğru gidilebilir.”

Ancak ABD, Koalisyon bu teklife de sağır!

Tıpkı, hem DAEŞ’in ilerlemesine, hem de göçmen krizine karşı ‘güvenli bölge’ oluşturulması önerisine sağır kaldığı ve krizin Avrupa’yı tehdit eder boyuta ulaşmasına neden olduğu gibi...

***

PKK/PYD ile ortaklık da daha büyük krizlere neden olacak.

Zira ABD “PKK ile YPG’yi bir görmüyoruz” derken, PKK tam aksine YPG’ye ABD’nin verdiği desteği ‘kendisine verilmiş destek’ olarak kullanıyor.

Bölgede ‘boyun eğmeyen’ Arap ve Kürt aşiretleri yurtlarından sürerken;

Bölgenin tek güvenli adası Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’yi tehdit ederken;

Bölgenin tek istikrarlı ülkesi Türkiye’ye karşı en kirli terör yöntemlerini kullanırken ABD desteğinden güç alıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 331 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 284 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar