AB ve Merkel ne istiyor, Türkiye ne diyor?

AB liderleri dün “mültecileri Türkiye’de tutmaları için Ankara’yı nasıl ikna ederiz” gündemiyle toplandı.   Zirve öncesi bir AB heyeti Ankara’ya geldi ve AB’nin talep ve önerilerine ilişkin...

AB liderleri dün “mültecileri Türkiye’de tutmaları için Ankara’yı nasıl ikna ederiz” gündemiyle toplandı.  

Zirve öncesi bir AB heyeti Ankara’ya geldi ve AB’nin talep ve önerilerine ilişkin taslak plan sundu. Ankara da görüşülebilecekleri, itirazlarını ve karşı önerilerini verdi. AB liderleri dün bunları da değerlendirildi.

Yeni planı Türkiye’ye sunma görevini Almanya Başbakanı Angela Merkel üstlendi. Merkel Pazar günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile İstanbul’da görüşecek.

AB kaynaklarına göre ana başlıklara bakıldığında teklifler makul:

1- Türkiye’den AB’ye gelen sığınmacıları Türkiye geri alsın.

2 - Biz de sığınmacılar için Türkiye’ye mali destek verelim.

3 - Türkiye sahil güvenliğine de destek verelim.

Ancak bu başlıkların altında yer alanlar pek iç açıcı değil.

- AB diyor ki; “Türkiye, ülkesinden AB’ye gelen sığınmacıları ‘derhal’ geri alsın; bizi geçici de olsa masrafa sokmasın. Bu göçü durdurursa ‘vize’ konusunda ‘taviz’ verebiliriz.”

Türkiye diyor ki; “AB ile Türkiye arasında, Türkiye üzerinden AB’ye geçen sığınmacıları geri almaya karşılık Türkiye vatandaşlarına vize muafiyeti tanınması anlaşması zaten masada. Yani vize konusu bir ‘taviz’ değil, anlaşmadan doğan bir yükümlülük olacak.”

- AB diyor ki; “Tam vize muafiyeti yerine Türk vatandaşlarına ‘3 aylık vizesiz AB seyahati’ verelim. Böylece Avrupa kamuoyunda ‘Türklere kapıları açtılar’ diye algılanmasın.”

Türkiye diyor ki; “Anlaşmada Türkiye sığınmacıları geri kabul konusundaki taahhütlerine uyarsa 2 yıl içinde vize muafiyeti tanınması öngörülüyor. Bu yeni bir pazarlık konusu olamaz.”

- AB diyor ki; “Türkiye’ye sınır güvenliğini artırmak ve göçmenlere yardım için gelecek yıl sonuna kadar 1 milyar euro ayıralım. Ancak bu yardımı Türkiye için ayrılan AB katılım payından verelim.”

Türkiye diyor ki; “Bu bütçe zaten benim AB üyeliğine hazırlanmam için ayrılmış; sığınmacılar için ayrı bir bütçe çıkarmalısınız.”

- AB diyor ki; “Türkiye’de 6 yeni sığınmacı kampı kurulsun, göçmenlerin iltica başvuruları burada değerlendirilsin. Maliyetini de AB-Türkiye birlikte karşılasın

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 331 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar