AB bağnazlığı sürerse NATO ‘karton ittifak' olur

Akşam Gazetesi Yazarı Mustafa Kartoğlu'nun bugünkü (17.06.2022)''AB bağnazlığı sürerse NATO ‘karton ittifak' olur'' başlıklı yazısı.

NATO'nun 5. maddesi, Üç Silahşörler'in ünlü sloganı 'birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için' kuralına dayalıdır.

Bir üyeye yönelik saldırı, bütün üyelere yapılmış sayılır ve 30 üye bir üye için savaşa girer...

Bu, 'kural olarak' böyle.

Gerçekte?

- 5. madde, NATO tarihinde ilk ve tek olarak 2001'deki 11 Eylül saldırılarından sonra uygulandı. New York'taki ikiz kulelere saldırı, ABD'ye saldırı olarak değerlendirildi ve NATO üyelerinin katılımıyla oluşturulan ordu, saldırıdan sorumlu tutulan El Kaide'nin üslendiği Afganistan'da konuşlandırıldı. (Ne işe yaradı, ayrı bahis.)

Türkiye, Suriye tarafında yerleşen El Kaide uzantısı IŞİD/DEAŞ ve PKK uzantısı YPG'nin terör saldırılarına uğradığında ise 'uygulanmadı'...

Üstelik iki örgüt de müttefikler tarafından 'terör örgütü' kabul edilmesine rağmen.

- Yunanistan, 12 Eylül 1980 darbecilerinin yönetiminin onayıyla NATO üyeliğine yeniden kabul edildi.

Ama 'birlikte koruma' sözü verdiği Türkiye denizlerini işgal altında tutmaya çabalıyor, topraklarında hâlâ gözü olduğunu saklamıyor...

- Avrupa Birliği, kendi içinde birliği sağlayamamış Kıbrıs'ı, üstelik bu ayrılığın müsebbibi Rum Yönetimi'ni 'temsilci' olarak kabul ederek üyeliğe aldı.

Rum Yönetimi, NATO üyesi değil.

Ve Yunanistan'la 'ırkdaşlık' temelli işbirliği ile hem Kıbrıs'taki Türk toplumunu hem Türkiye'yi tehdit ediyor.

- AB'nin bir ortak ordusu yok; bu ihtiyacı NATO karşılıyor.

Ancak, söz konusu Türkiye'ye yönelik Yunanistan'ın sınır ihlalleri ve saldırı tehditleri olduğunda, 'durun siz müttefiksiniz' demiyor; 'AB dayanışması' gerekçesiyle Yunanistan'ın yanında duruyor.

- Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Türkiye'nin sınır güvenliği ve haklarına yönelik ihlal ve saldırıları Türkiye'ye yönelik bir saldırı düzeyine varırsa aynı zamanda NATO üyesi de olan AB ülkeleri nasıl bir tutum alacak?

'AB dayanışması' mı sergileyecek, 'NATO ittifakı' dayanışması mı?

Yunanistan, NATO'nun 5. Maddesi'nin gereği olarak Türkiye'nin savunmasına mı koşacak?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 330 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.275 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar