100 yıl önce düşürülen ilk Rus savaş uçağı ve şaşkın pilot Vladimir

'Güneşin altında yeni bir şey yok’ atasözünün hemen bütün dillerde olması boşuna değil. Güncel olay malumunuz. Rusya’nın Esad rejimini korumak için Suriye’ye getirdiği savaş...

'Güneşin altında yeni bir şey yok’ atasözünün hemen bütün dillerde olması boşuna değil.

Güncel olay malumunuz.

Rusya’nın Esad rejimini korumak için Suriye’ye getirdiği savaş uçaklarından biri, muhalif Türkmenlerin yaşadığı bölgeye operasyon yaparken Türkiye hava sahasını ihlal etti. Bu ilk kez olmuyordu, öncesinde -bilinen- üç ihlal daha yapılmış, Türkiye uyarmış, Rusya en yetkili ağızdan ‘bir daha olmayacak’ sözü vermişti.

Söz tutulmadı, ‘angajman kuralı’ devreye girdi, Rus uçağı vurularak düşürüldü.

Tarihi belgeler bunun ilk olmadığını, zira Rusya’nın uçakla tanıştıktan sonra ‘sınır tanımadığını’ gösteriyor.

Araştırmacı dostum İsmail Şen, Uçak Teknisyenleri Derneği yayın organı UTED dergisinin Ocak sayısında yayınlanacak makalesinden enteresan notlar paylaştı.

Belgelere göre Rusya’nın hava sahası ihlalleri neredeyse ‘uçağın icadı’ ile başlamış!

İlk Rus savaş uçağı da ‘yüz yıl önce’ düşürülmüş.

- Başbakanlık Osmanlı Arşivi’ndeki 1916 tarihli Hariciye Nezareti Siyasi Kısım belgesinde, “Bir Rus tayyaresinin Karadeniz sahilinde düşürülerek içindekilerin esir, tayyarenin ganimet alındığı” belirtiliyor. (Tarih: 31 (ay belli değil) 1916 (Miladi) Dosya No: 2112 Gömlek No: 14 Fon Kodu: HR.SYS.)

‘Mülazım Nikola’ için mektup

- Kayıtlara geçmiş ilk ihlal ise Balkan Savaşı sırasında gerçekleşmiş. 29 Ağustos 1913 tarihli, Bâb-ı Âlî Evrak Odası’na ait belge, ‘Nikola nam bir Rus mülazım’ın (teğmen) ailesinin bilgi isteğini içeriyor: “Tayyaresiyle hatt-ı müdafaa dâhiline sükut eden Rus Mülazımı Nikola’nın sıhhatinin ailesi tarafından sorulmakta olduğu...”

Mülazım Nikola’nın savunma hattının gerisine nasıl ‘sükut’ ettiği, düşmüş, düşürülmüş veya araziye mi inmiş bilinmiyor.

- Bir yıl kadar sonra, yani Birinci Dünya Savaşı yaklaşırken ve Enver Paşa’nın Sarıkamış harekâtını başlatmasından bir ay önce, bir başka ‘ihlal’ vakasının belgeleri var.

24 Kasım 1914 tarihli Emniyet Umum Müdürlüğü kayıtları şöyle yazıyor: “Van ve Kastamonu vilayetleri üzerinde görülen Rus tayyareleri için Rusya Sefareti nezdinde girişimlerde bulunularak bir daha böyle bir olaya meydan vermemelerinin tembih edilmesi...”

Anlaşılan, Rusya hem Karadeniz, hem Doğu sınırını ihlal ederek ‘keşif’ yapmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 331 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar