Yeni hükümetin en kolay ve en zor hedefi

Yeni hükümet hayırlı olsun, yolu açık olsun. Binali Yıldırım, Türkiye’nin en zor döneminde göreve gelmiş değildir ama sistem arayışları ve bilhassa kendi vaadi de olan başkanlık modeline...

Yeni hükümet hayırlı olsun, yolu açık olsun.

Binali Yıldırım, Türkiye’nin en zor döneminde göreve gelmiş değildir ama sistem arayışları ve bilhassa kendi vaadi de olan başkanlık modeline geçiş süreci açısından mesaisi bir hayli ağır olacaktır. Aklı başkanlıkta veya partili cumhurbaşkanlığında veyahut da bu modellerden birinin fiilen işlemesinde olan siyasetin tabiatı gereği güçlükleri olacaktır. Bununla birlikte yeni Başbakan, Cumhurbaşkanı ile arasındaki “lider-ekip” hukukunu baştan ilan ederek yolun önemli bir kısmını da aşmış bulunuyor.

Malum… Başkanlık veya benzeri modellerin fiilen uygulanmasının mümkün kılınması Başbakan’ın kendi yetkilerinden feragat etmesiyle sağlanabilir. Anayasa değişmese bile Cumhurbaşkanı-Başbakan ilişkileri bu modelin pekala tatbikini kolaylaştırır, hatta mümkün kılar. Yıldırım da bu feragati göstermiştir.

***

Dolayısıyla, yönetim hattında bir sorun çıkmayacaktır, bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Maraza çıksın da ortalık karışsın diye bekleyenler de boşuna heveslenirler.

Ancak, Türkiye’nin ve yeni hükümetin tek meselesi Erdoğan ile Yıldırım arasında tesis edilmesi gereken uyum değildir.

Madde madde saymaya başlarsak terörden dış politikaya kadar birçok mesele vardır ki aslında ana mesele bunlardan biri de değildir.

Yeni hükümetin bir numaralı meselesi ve elbette hedefi gerilimi azaltmak olmalıdır. Bunun için de toplumda bir gerilim olduğunu kabul etmek lazımdır.

***

1 Kasım seçiminin bile aşamadığı; devamında terörün atmosferi zehirlemesiyle gelişen, dünyayla ilişkilerde bir türlü senkron tutturulamamasıyla büyüyen ve en nihayet Ortadoğu’dan Avrupa Birliği’ne kadar yaşanan her şeyin dönüp içeride stres olarak dolaştığı gerçeğini kabullenmeliyiz.

Gerilim kimin suçu? Kim gerilim yaratıyor? Böyle sorulara takılmadan, hükümet olmanın mesuliyetinin herkesten ziyade fedakarlık gerektirdiğini hatırlayarak tansiyonu düşürmek lazımdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kırılgan dünyanın sorumsuz liderleri 15 Nisan 2024 | 291 Okunma Erdoğan, seçmenin ne demek istediğini tabii ki anladı... 11 Nisan 2024 | 823 Okunma Erdoğan’ın kendisiyle yapacağı toplantıdan ne sonuç çıkacak! 08 Nisan 2024 | 972 Okunma İmamoğlu ‘Kurultay benim işim değil’ deseydi... 06 Nisan 2024 | 349 Okunma AK Parti’nin yenilgiyle imtihanı... Bazen bilirsin, istersin ama yapamazsın 04 Nisan 2024 | 1.276 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar