‘Stratejik müttefik’le ‘aktüel müttefik’ aynı şeyi söylüyor

Dış politikanın zorluğu, özellikle kriz zamanlarında ya da savaş ortamlarında bariz şekilde ortaya çıkıyor. Zorluk, sıkıntı, gerilim ve dayatma zamanları… Özellikle Türkiye gibi gücünden...

Dış politikanın zorluğu, özellikle kriz zamanlarında ya da savaş ortamlarında bariz şekilde ortaya çıkıyor. Zorluk, sıkıntı, gerilim ve dayatma zamanları… Özellikle Türkiye gibi gücünden çok potansiyeline büyük önem atfedilen ülkeler için zorlukların çarpanı da yüksek oluyor. Suriye ve Irak dosyalarında yaşamakta olduğumuz durumun özeti budur. Ankara ile tamamen farklı düşünen, yaklaşımları ve planları farklı olan büyük başkentlerin hem masada hem de sahada baskısı hissedilir düzeye ulaşmış bulunuyor.

Elbette, tersinden okunursa avantajlar da böyle zamanlarda yakalanabiliyor. Askeri, siyasi ve diplomatik gücünüzü aynı anda ve birlikte tatbik edebildiğinizde kazanım elde edebiliyorsunuz. Kazanım deyince, bir kez daha belirtelim; fetihten değil, topraklarımızın güvenliğini temin etmekten bahsediyor olmalıyız. Türkiye’nin Suriye ve Irak (Musul) girişimleri PKK ve IŞİD’in düzenli terör kaynağı olmaktan çıkarılmasını mümkün kılacak bir konsept içermektedir. Ya da içermelidir…

Yani amaç, PKK ve IŞİD tehlikelerini azaltmak, terörü topraklarımızdan uzaklaştırmaktır. Bunun için iki problemin de kaynağına müdahale etmek kaçınılmazdır.

BAŞKA BİR ÜLKENİN BAŞINA GELSE

Problem şu ki, böylesine iki büyük belaya aynı anda ve aktif bir şekilde maruz kalan bir başka ülke olsa; mesela ABD veya Rusya hatta İran böyle bir sorunla karşı karşıya kalsa önleyici girişimleri sorgulanmazdı. Nitekim bu ülkeler Suriye ve Irak’ta pervasızca adım atarken Türkiye ile kıyaslanamayacak küçük ve uzak tehditleri gerekçe göstermektedirler.

Bu fiili durum karşısında Ankara’nın kafasının bozulmasından daha tabii ne olabilir? Türkiye’ye IŞİD’le mücadelede sınırlı bir rol biçiliyor, sıra daha eski ve can yakıcı olan PKK sorununa geldiğinde ise frene basılıyor.

YPG problemi karşısında sadece eski ve köklü müttefikimiz ABD kaygılı ve endişeli değil. Birkaç haftada müthiş bir performansla “aktüel müttefik” haline gelen Rusya da nihayet kaygısını dile getirdi. Türkiye, Fırat Kalkanı ile IŞİD’i geriletirken memnun ve müzahir olan Rusya’nın Dışişleri Bakanı Lavrov, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyini bombaladığına dair haberler endişe vericidir” diyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kırılgan dünyanın sorumsuz liderleri 15 Nisan 2024 | 291 Okunma Erdoğan, seçmenin ne demek istediğini tabii ki anladı... 11 Nisan 2024 | 823 Okunma Erdoğan’ın kendisiyle yapacağı toplantıdan ne sonuç çıkacak! 08 Nisan 2024 | 972 Okunma İmamoğlu ‘Kurultay benim işim değil’ deseydi... 06 Nisan 2024 | 349 Okunma AK Parti’nin yenilgiyle imtihanı... Bazen bilirsin, istersin ama yapamazsın 04 Nisan 2024 | 1.276 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar