Seviyesizlik beka meselesidir

Bir demokraside hayat kalitesi hukukla, özgürlüklerle ve en şaşırtıcı fikirlerin dahi asgari seviyede de olsa saygı görmesiyle mümkündür. Kaliteli bir hayattan anlaşılan böyle bir düzenin yazılı olan ve...

Bir demokraside hayat kalitesi hukukla, özgürlüklerle ve en şaşırtıcı fikirlerin dahi asgari seviyede de olsa saygı görmesiyle mümkündür. Kaliteli bir hayattan anlaşılan böyle bir düzenin yazılı olan ve olmayan hukukla garanti edilmesidir. Fikirler serbestçe ifade edilecek, ifade zenginleştikçe pırıltı çoğalacak ve toplam kalite artacak. En kıymetli olan ise kalite yarışının bir noktadan sonra seviyesizliği ve kalitesizliği hayattan kovmasıdır. Bir toplumun ulaşabileceği en rahatlatıcı seviye, kalitesiz olanın saklanacak yer bulamamasıdır.

Bu idealin çok uzağındayız ne yazık ki…

Kalitesizlik kaliteyi, seviyesizlik seviyeyi kovuyor. Kendi kendini üreten ve üredikçe de alan genişleten kalitesizlik atmosferi zehirliyor, hayat kalitesini düşüyor. Öngörülemez hukuk kriterleri, belirsiz bir siyasal manzara ve tabiatı gereği güvensiz piyasa iklimi dört mevsimi kuşatmış bulunuyor.

Hal böyle olunca “birlikte yaşamak”, “aynı gemide olmak” veya “asgari müşterekte buluşmak” gibi kalıplar bile teker teker kalitesizlik malzemesine dönüşüyor. Birlikte yaşamaktan en çok imtina eden birlikte yaşamaktan, asgari müşterekten en ziyade hazzetmeyen asgari müşterekten söz ediyor.

***

Kadim insanlık tecrübeleriyle bu topraklarda ayakta kalmaya muvaffak olan prensipler, 2016 Türkiyesi’nde eriyip gidiyor. Kah medya eliyle, kah siyaset marifetiyle, kah akademi kisvesiyle... Seviyesizliğe mecra dayanmıyor.

O kadar ki, bizatihi seviyesizlikle ayakta kalanlar bile seviyesizlikten şikayet ederek geride kalan son kırıntıları da tüketme cüretini sergileyebiliyor. En endişe verici nokta da burası; yani, seviyesizliğin seviyeyi tayine cüret etmesidir.

Biraz duralım, gerçeklerle yüzleşelim.

Evet, Türkiye hem büyüme hem de değişim sancısını aynı anda yaşıyor. Üstelik de coğrafyasının fırsat değil, risk olduğu zamanlardan geçiyor. Bu kadar çok vektörün kesiştiği bir ülkede her şeyin yolunda gitmesini ve kalitenin yükselmesini beklemek kolay değildir. Yükselmesini beklemek kolay değil ama düşüşe tahammül göstermek de mümkün değil. Ne olursa olsun hiçbir şey kalite kaybının da bahanesi değildir. Seviyesizliğin hiç değildir…

Zira, yaşamakta olduğumuz hiçbir şey yoktur ki daha önce tecrübe etmemiş olalım.

***

Kürt meselesi de terör de yeni tecrübe edilmiyor. Anayasa bahsi ilk defa açılmıyor. Devlet düzeni ilk defa vesayet belasına düçar olmuyor. Hukuk ünitesindeki sahiplik kavgası da yeni bir hikaye anlatmıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kırılgan dünyanın sorumsuz liderleri 15 Nisan 2024 | 291 Okunma Erdoğan, seçmenin ne demek istediğini tabii ki anladı... 11 Nisan 2024 | 823 Okunma Erdoğan’ın kendisiyle yapacağı toplantıdan ne sonuç çıkacak! 08 Nisan 2024 | 972 Okunma İmamoğlu ‘Kurultay benim işim değil’ deseydi... 06 Nisan 2024 | 349 Okunma AK Parti’nin yenilgiyle imtihanı... Bazen bilirsin, istersin ama yapamazsın 04 Nisan 2024 | 1.276 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar