Propaganda yarışı değil siyasi zeka müsabakası

İstanbul seçiminin iptali sadece hukuken değil, esasen siyaseten de ikna edici olmamıştır. Basit ifadeyle, iktidar adına “Böyle bir riski almanın ne gereği vardı?” sorusunun çağrışımları bile siyasi kararın yanlışlığını ortaya çıkarmaya yeter...

Tatminkar bir cevap çıkmıyor. Çıkmadığı gibi, bu konu hakkında konuşup tartışmak, kaygıları büyütüyor ve seçimin kazanılıp kaybedilmesiyle sınırlı kalmayabilecek siyasi etkileri akla getiriyor.  

Seçimin iptali hukuki ya da değil, her halükarda kanuni olduğu için şimdilik kararın siyasi etkilerinin birinci bölümünü bir kenarda tutabiliriz. Birinci bölüm, iptalin kimilerine göre şok yaratan, kimilerine göre şaşkınlık ve kimilerine göre de milli iradenin tecellisini imkan tanıyan sonuçlarıdır. Kimin haklı çıkacağını artık sandık tayin edecek.  

Dolayasıyla da ikinci bölüm yani seçim sabahı uyanacak Türkiye’nin halet-i ruhiyesi hiç şüphesiz daha önemli olacaktır. Bununla birlikte, İstanbul seçiminin artık sadece İstanbul seçimi olmadığını, çok daha fazla bir şey olduğunu da söylemiş olduk. İktidar kanadı, iptal için elindeki tüm gücü kullanıp netice alırken kaçınılmaz olarak, zaten İstanbul seçiminin önemini katlamış oldu. Mamafih, bu kadar önemli olmasaydı başta Cumhurbaşkanı olmak üzere bütün iktidar güçleri şehre böyle ağrılık koymazdı.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ana kademe, kadın kolları, gençler!.. 25 Mart 2024 | 872 Okunma Şehirlerin seçimi nasıl emeklinin seçimi oldu? 23 Mart 2024 | 548 Okunma İstanbul seçmeni neden inat ediyor! 21 Mart 2024 | 2.196 Okunma Himmete muhtaç 20 milyon insan... 18 Mart 2024 | 633 Okunma “Hâl hatır soracak kadar Kürtçe’nin” faydaları… 16 Mart 2024 | 599 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar