Mutabakatta iki ülkenin yerine getiremeyeceği hiçbir söz yok

Karar Gazetesi Yazarı Mustafa Karaalioğlu'nun bugünkü (02.07.2022)''Mutabakatta iki ülkenin yerine getiremeyeceği hiçbir söz yok'' başlıklı yazısı.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşı Türkiye’nin veto yetkisini kullanma girişimi ve bu girişimin ürettiği diplomatik mesai beklenenden kısa sürdü. Bunu, Ankara’nın kesin tavır gösteren tutumuna ve bilhassa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aynı kesinlikteki demeçlerine bakarak söylüyoruz. Bu tutum ve demeçlere bakılırsa veto direncinin daha uzun sürmesi beklenirdi. Tersine, liderlerin ilk randevusu olan Madrid Zirvesi’nde problem kolaylıkla çözüldü.

Doğal olarak bu hızlı final, “Kim kazandı, kim kaybetti?” sorusunu da anlamlı hale getiriyor. Yine doğal olarak hükümet, en cömert ifadelerle bunun bir zafer olduğunu söylüyor. Öyle mi acaba?

Baştan bilinmesi gereken şudur: Bu tür krizler çözüme mahkumdur. Mutlaka anlaşmayla biter ve külleri de hızla uçuşur gider. NATO’ya varlık olarak karşı olanlar hariç kimse sürecin sonunda iki ülkenin üye olamayacağı gibi bir düşünceye kapılmamıştı. Öyle de oldu. Daha en baştan çözülmesi garanti bir süreçti, tahminlerin ötesinde kolaylıkla çözüldü.

Şimdi artçı politik dalgaları izliyoruz. Biz dahil üç ülke de zafer kazandığını, süreçten başarıyla çıktığını ve istediğini aldığını söylüyor. Oysa...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kırılgan dünyanın sorumsuz liderleri 15 Nisan 2024 | 291 Okunma Erdoğan, seçmenin ne demek istediğini tabii ki anladı... 11 Nisan 2024 | 823 Okunma Erdoğan’ın kendisiyle yapacağı toplantıdan ne sonuç çıkacak! 08 Nisan 2024 | 972 Okunma İmamoğlu ‘Kurultay benim işim değil’ deseydi... 06 Nisan 2024 | 349 Okunma AK Parti’nin yenilgiyle imtihanı... Bazen bilirsin, istersin ama yapamazsın 04 Nisan 2024 | 1.276 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar