‘Kapitalist Rusya’nın kapitalizmle imtihanı

Karar Gazetesi Yazarı Mustafa Karaalioğlu'nun bugünkü (05.03.2022)'' ‘Kapitalist Rusya’nın kapitalizmle imtihanı'' başlıklı yazısı.

Küresel tesir yaratan her gelişme bir yönüyle ülkelerin gelecek politikalarının şekillenmesi veya yeniden yapılanması için güçlü bir referans üretiyor. Referanstan öte, mecburiyet… Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, öncelikli olarak bir trajedi ve modern çağın son dramı ama aynı zamanda insanlığın güvenlik ve refahı için temel bilgileri temize çekme zaruretini ortaya çıkarıyor. Herkes nasıl bir dünyanın parçasını olduğunu hatırlıyor. Ve bazı şeyler bilinse de uygulamada ortayla çıkan tablo sarsıcı olabiliyor. Batı, Ukrayna dramına karşılık Rusya dramını yaratma cesaretini göstererek, ekonomi/politiğin gücünü tarihi zirveye ulaştırmış bulunuyor.

Putin, işgali planlarken bugün yaşadıklarını hesap etmemiş olabilir. ABD ve Avrupa’nın sıradan, göstermelik yaptırımlarla durumu geçiştireceğine bel bağlamış olabilir. Ya da yaptırımların mürekkebi kurumadan Ukrayna’nın genç liderinin arkasına bakmayarak kaçacağını, kendini güvenli bir yere atacağını tahmin etmiş olabilir.

Her ne düşündüyse olmadı ve aslında küresel sistem diye bütün ülkelerin ekonomisi, refahı ve güvenliğinin garantisi ve otoritesi olan bir mekanizmayla acı şekilde tanıştı. Rusya da bütün afra tafralara...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kırılgan dünyanın sorumsuz liderleri 15 Nisan 2024 | 291 Okunma Erdoğan, seçmenin ne demek istediğini tabii ki anladı... 11 Nisan 2024 | 823 Okunma Erdoğan’ın kendisiyle yapacağı toplantıdan ne sonuç çıkacak! 08 Nisan 2024 | 972 Okunma İmamoğlu ‘Kurultay benim işim değil’ deseydi... 06 Nisan 2024 | 349 Okunma AK Parti’nin yenilgiyle imtihanı... Bazen bilirsin, istersin ama yapamazsın 04 Nisan 2024 | 1.276 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar