İnşaatı sadece İlim Yayma’nın vicdanı durdurabilir

Karar Gazetesi Yazarı Mustafa Karaalioğlu’nun bugünkü (05.02.2022)’’ İnşaatı sadece İlim Yayma’nın vicdanı durdurabilir‘’ başlıklı yazısı.

Süleymaniye Camii’nin siluetini kapatacak bir bina yapmak kimin aklına gelmiştir acaba? Madem önceki bina depreme dayanıksızdı; o halde yıkıp caminin önünü daha da açmak varken fırsat bu fırsat deyip yeni bina yapmak, o binayı iyice yükseltip Süleymaniye’nin silüetini ortadan kaldırmayı göze almak kimin fikridir? Hele, tarih, Osmanlı, ecdad, Sultan Süleyman, Mimar Sinan gibi değerlerin en büyük savunucusu bir iktidar devrinde… Kim, Süleyman’ın adına yapılan, Sinan’ın imzasını taşıyan bir eseri önemsizleştirmeyi göze almıştır?

Binanın sahibi olan İlim Yayma Vakfı bir açıklama yaptı yapmasına ama o kaybolan, daha doğrusu inşaat bitince kaybolacak silüet bütün izahlara galebe çalıyor. Silüet bir yana… Her yere yapılabilecek bir binayı, benzeri yapılamayacak bir kültür mirası olan Süleymaniye Camii’nin kapısına dikmeyi anlatabilmek de mümkün değildir.

Buraya nerelerden geldik, malumdur. Son yıllar derin düşüncenin kaybolduğu, estetik, mimari ve kültür kodlarının zayıfladığı, imkan ve fırsat varsa başka bir kriterin kıymetinin kalmadığı yıllardır. Yapılan yanlışa kimse mani olamıyorsa, kimsenin durdurmaya gücü yoksa, yapanın da bunu dert etmediği bir dönemden geçiyoruz. Kötü mimari iyi mimariyi kovdu, acele ve iştahla yapılan binalar caddeleri, sokakları istila etti. Şehirlere böyle ihanet edildi… Devasa binalar, estetikten mahrum inşaatlar şehirlerin üzerine durdurulamaz bir furyayla yığıldı.

Ne hazin ki, geçmişin mirasıyla övünen, tarih ve medeniyet bahsinde en ileri giden kadroların nezaretinde oldu bütün bunlar. Kültür ve mimari mirasa en çok sahip çıkması beklenenler yol verdi bu yürüyüşe. Bu yanlış yürüyüş, en sonunda gelip Süleymaniye’nin kapısına dayanmıştır.

Orada bir inşaatın doğrusu yanlışı değil; bir siyasi, fikri ve sosyolojik geleneğin kendi geçmişiyle, esasen kendisiyle sınavını konuşuyoruz. İlim Yayma Vakfı, 70 yıl önce çok değerli, samimi, inançlı ve tevazu sahibi fikir insanlarının elinde doğdu. O günden beri de bu geleneğin kaliteli ve dürüst isimleriyle büyüdü. Yokluk yıllarında, eğitim için çok değerli kapılar bu sayede açıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ana kademe, kadın kolları, gençler!.. 25 Mart 2024 | 872 Okunma Şehirlerin seçimi nasıl emeklinin seçimi oldu? 23 Mart 2024 | 548 Okunma İstanbul seçmeni neden inat ediyor! 21 Mart 2024 | 2.197 Okunma Himmete muhtaç 20 milyon insan... 18 Mart 2024 | 633 Okunma “Hâl hatır soracak kadar Kürtçe’nin” faydaları… 16 Mart 2024 | 599 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar