Halep, dünyanın göz yumduğu trajedi

Rusya, İran ve Esad acımasızca saldırıyor; koskosa bir tarih, yeryüzünün gözbebeği bir şehir insanlığın gözleri önünde ölüyor. Belki de öldü haberimiz yok!. Gazze’deki trajediyi bile...

Rusya, İran ve Esad acımasızca saldırıyor; koskosa bir tarih, yeryüzünün gözbebeği bir şehir insanlığın gözleri önünde ölüyor. Belki de öldü haberimiz yok!. Gazze’deki trajediyi bile aratacak bir vahşetle Halep’te taş üstünde taş bırakılmıyor, sokaklarda insan yaşamıyor. Bir tarih, tarihin gözleri önünde tarih oluyor.

Halep, Suriye savaşının en değerli toprağı, ülkede yaşanan bütün mücadelenin en stratejik hattıdır. Bugün o şehirde Rusya var, İran var, Esad var; karşılarında ise bir avuç muhalif şehrin son nefesini vermesini geciktirmeye çalışıyor.

Rusya’nın Halep semalarında işi nedir? İran askerleri o şehirde hangi hakla bulunuyor? Bu sorular artık anlamını yitirmiş durumda çünkü şehrin kaderini değiştirebilecek aktörler oyunun dışına çıkmış haldedir.

Türkiye’nin pozisyonu belli ve o pozisyonun sınırları Ankara’nın adım atmasını imkansızlaştırıyor. ABD baştan beri izlediği Suriye politikasıyla hem Halep’i feda ediyor hem de Türkiye’yi sonuçta YPG’ye muhatap eden, büyük resimden tamamen uzaklaştıran bir kısırlıktan başka sonuç üretmiyor. Beyaz Saray’daki eşyalarını toplamakla meşgul olan Obama ve ABD yönetimi bütün siyasetini IŞİD’le mücadele gibi nisbeten daha emniyetli bir alanla sınırlamış görünüyor. Türkiye’ye de bu tema içerisinde kaçınılmaz olarak Kuzey Suriye’de mücadele etmek gibi kısıtlı bir rol kalıyor. Avrupa Birliği’nin ise bu bahiste cılız insani tepkiden öte bir etkisi görünmüyor. Yani siyasi paylaşımda Halep tamamen Rusya-İran-Esad koalisyonuna terkedilmiş durumdadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kırılgan dünyanın sorumsuz liderleri 15 Nisan 2024 | 259 Okunma Erdoğan, seçmenin ne demek istediğini tabii ki anladı... 11 Nisan 2024 | 818 Okunma Erdoğan’ın kendisiyle yapacağı toplantıdan ne sonuç çıkacak! 08 Nisan 2024 | 972 Okunma İmamoğlu ‘Kurultay benim işim değil’ deseydi... 06 Nisan 2024 | 348 Okunma AK Parti’nin yenilgiyle imtihanı... Bazen bilirsin, istersin ama yapamazsın 04 Nisan 2024 | 1.276 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar