En büyük acıyı en çaresiz olanlar çeker

Adana Aladağ’daki kız yurdunda yaşanan facianın ardından herkesin içinde uyanan infial, isyan ve acıyı tarif etmek imkansızdır. Bir ölüm bu kadar keder verici olabilirdi. Okumak için her şartta yaşamaya rıza...

Adana Aladağ’daki kız yurdunda yaşanan facianın ardından herkesin içinde uyanan infial, isyan ve acıyı tarif etmek imkansızdır. Bir ölüm bu kadar keder verici olabilirdi. Okumak için her şartta yaşamaya rıza gösteren çocukların, bilhassa kız çocuklarının acı sonuna ağıt yakmamak mümkün değildir. Onların son anlarını düşünmek. Neler yaşadıklarını tasavvur etmek ise imkansızdır.

Tasavvuru imkansız bir şey de bazı ailelerin davacı olmamalarıdır. Bazıları davacı ama özellikle yaralı çocukların ailelerinden bazıları konuşmuşlar, tartışmışlar, avukatlar gelmiş ve neticede dava açmamaya karar vermişler. 

Böyle durumlarda insanların davadan geri durmalarının nasıl temin edildiğini tahmin etmek güç değildir. Geçmişten beri böylesine yürek burkan birçok örnek vardır. Büyük acılar yaşanır,  herkes ayağa kalkar, öfke ve isyan sel gibi akar ama aileler sessiz sedasız davacı olmamayı seçerler.

***

Yine de o çaresiz aileleri suçlamıyorum. Kimse, acz içinde olmadıkça böyle bir kararı veremez. Kimseden de bugün kendi başına gelenleri yarın başkaları yaşamasın diye tavır koymasını bekleyemezsiniz. Ateş düştüğü yeri yakar ve bazen o düştüğü yerde başka bir acıya dönüşür. En büyük acıları çekenler, çoğu kez, en çaresiz olanlardır. Şimdi o anneler, babalar bir büyük acıdan bir başka acıya yelken açmış durumdalar.

Klişe olsa da söyleyelim; suçlu dava açmayan aileler değildir. Onlara kızmayalım, istihza ile de bakmayalım. 

Mesele şu ki, 2016 yılında Türkiye’de elemine herkesin ortak olduğu bir vak’ada davanın bir tarafının eksik kalması ortak mesuliyetimizdir. Demek ki dünya değişiyor, ülke değişiyor, bazı standartlar yükseliyor ama bir şeyler bir türlü değişmiyor. Ortak kalitede hala bazı yerler aksıyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kırılgan dünyanın sorumsuz liderleri 15 Nisan 2024 | 291 Okunma Erdoğan, seçmenin ne demek istediğini tabii ki anladı... 11 Nisan 2024 | 823 Okunma Erdoğan’ın kendisiyle yapacağı toplantıdan ne sonuç çıkacak! 08 Nisan 2024 | 972 Okunma İmamoğlu ‘Kurultay benim işim değil’ deseydi... 06 Nisan 2024 | 349 Okunma AK Parti’nin yenilgiyle imtihanı... Bazen bilirsin, istersin ama yapamazsın 04 Nisan 2024 | 1.276 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar