İmtihanın şuuruna ermek

Yeni Akit Gazetesi Yazarı Mustafa Çelik'in bugünkü (16.03.2022)''İmtihanın şuuruna ermek'' başlıklı yazısı.

Allah’ın arzında bütün imtihanlarımız imandan sonra başlamıştır. İmanının imtihanını veremeyen hiçbir imtihanı veremez. 

İmanın amelden önce geldiği bilinmektedir. O halde imtihanın en zor ve öncelikli sorusu imanla ilgilidir. Hayatın bereketi ve hareketi, imtihan şuuruna ermekle kaimdir. 

Allahû Teâla tarafından bahşedilen her nimetin bir imtihanı vardır. 

“O (Allah), istediğiniz şeylerin hepsinden size verdi. Eğer Allah’ın nimetlerini saymaya kalkışsanız sayamazsınız. Şüphesiz insan çok zalimdir, çok nankördür.” (İbrahim Sûresi/ 34)

İman edenler, imanlarından imtihana çekileceklerdir. İmanın imtihanı vekâleten verilmez. Hayatta her Müslüman kendi imanının imtihanını kendisi verir. Nitekim bir âyet-i kerime’de sadece “İman ettim” demekle imtihanın bitemeyeceği, hayatın her alanında ortaya çıkan söz, fiil, tutum ve davranışların hepsinde, imandaki samimiyetin derecesini gösteren iman şuurunun ne kadar etkili olduğu konusunda mutlaka imtihanın devam edeceği beyan edilmiştir.

“İnsanlar ‘İman ettik’ demekle bırakılıp da imtihan edilmeyeceklerini mi sandılar? Gerçek şu ki, biz onlardan öncekileri de imtihan ettik. Sözünde doğru olanları ve yalancıları Allah böylece birbirinden ayırt edecektir.” (Ankebut Sûresi/2-3)

İmtihan şuurundan gafil yaşamamızın sebebi; azgınlıklarımız, aşırılıklarımız, günahlarımız ve kusurlarımızdır.İnsan olarak, Müslüman olarak sakın şımarma, bugün sahip olduğun her nimet imtihanın olur. 

Son kalkan gemide limanın olur. 

Ukbada amelin gümanın olur. Kabirde yoldaşın sadece imanın ve salih amelin olur.

Hayat, bir imtihandır bedeline katlananlara vadedilmiş mükâfat. Sabır etmesini bilen mükâfatını alacak kat kat. Hayat baştan sona bir sınama. Kendine bak, başkasını kınama. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’de Siyonist Yahudi lobisinin faaliyetleri 27 Mart 2024 | 373 Okunma İsrail’e destek verenler İsrail kadar tehlikelidirler 20 Mart 2024 | 121 Okunma Günahkâr olsun olmasın her Müslümana ihtiyacımız var 13 Mart 2024 | 118 Okunma Cesur bir kez, korkak bin kez ölür 06 Mart 2024 | 151 Okunma Fitne zamanı fıkhı 28 Şubat 2024 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar