Atalar dininde ısrar etmek fesad sebebidir(2)

Yeryüzünde insan Allah’ın halifesi değildir diyenler, maymunların halifesi olmaya başlamışlardır. Oysaki nassı Kur’ân ile sabittir ki; Allahû Teâla biz insanları yeryüzünde kendisine halife olsun diye...

Yeryüzünde insan Allah’ın halifesi değildir diyenler, maymunların halifesi olmaya başlamışlardır. Oysaki nassı Kur’ân ile sabittir ki; Allahû Teâla biz insanları yeryüzünde kendisine halife olsun diye yaratmıştır.

“Bir zamanlar Rabbin meleklere: ‘Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım’ demişti. (Melekler): ‘Orada bozgunculuk yapacak ve kan dökecek birisini mi yaratacaksın? Oysa biz seni överek tesbih ediyor ve seni takdis ediyoruz’ dediler. Rabbin: ‘Ben sizin bilmediklerinizi bilirim’ dedi. Ve Âdem’e bütün isimlerin hepsini öğretti, sonra onları meleklere gösterip: ‘Haydi davanızda sadıksanız bana şunları isimleriyle haber verin’ dedi.” (Bakara Sûresi/30-31)

Ayet-i kerime’den de anlaşılacağı gibi insanın halife olarak yaratılmasıyla isimleri bilmesi arasındaki irtibat et ile kemik arasındaki ilgi gibidir. Bu isimler nelerdir? Geçmiş âlimlerimiz dört ayrı görüş beyan etmiştir. Şimdi özetlemeye gayret edelim:

1- Bu isimler insanların birbirleriyle tanışıp anlaşmalarına vesile olan bütün isimlerdir. İnsan, hayvan, yer, deniz, dağ, eşek, karga, güvercin gibi. Her sınıf ve halkın ismi ve cinsine çevrilmesi, şu dağ, bu deniz şu şöyle, diye her şeyin ismi. Kıyamete kadar gelecek bütün dillerin özü veya hepsi. Ve yine kıyamete kadar olacak bütün şeylerin isimlerinin manası. 

2- Meleklerin isimleri. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Günahkâr olsun olmasın her Müslümana ihtiyacımız var 13 Mart 2024 | 111 Okunma Cesur bir kez, korkak bin kez ölür 06 Mart 2024 | 150 Okunma Fitne zamanı fıkhı 28 Şubat 2024 | 145 Okunma İsrail devlet değil terör karakoludur 21 Şubat 2024 | 162 Okunma Gazzeli Müslümanları yalnız bırakmak Yahudileşme alâmetidir 14 Şubat 2024 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar