‘Selef’ kutsayıcılığı

Müslüman dünya olarak asırlardır yaşadığımız toplumsal, ekonomik, haricî vs. sorunlarımızın baş sebeplerinden birinin bilim ve teknolojideki geriliğimiz olduğu, artık en fanatik gelenekçimizin bile inkâr edemeyeceği bir gerçekliktir.

Buna itiraz edene itibar etmek bile manasızdır. Fakat bugünü anlamamız için hangi sebeplerin bizi buraya getirdiğini bilmeye ihtiyacımız var. Büyük Hanefî imamı Ebû Hanîfe 1250 sene önce şöyle demişti: “Allah’tan gelenin başımızın üstünde yeri var. Resûlullah’tan geleni dinleriz ve itaat ederiz. Sahâbe’den gelen görüşlerden seçim yaparız ve onlardan şaşmayız. Tabiîn’den (ikinci nesilden) aktarılanlara gelince, onlar âlimse biz de âlimiz. ” Ama İmam’ın bu özgürlükçü duruşu kendisinden sonra fazla sürmedi. *** Bizde bilim ve teknoloji neden gelişmedi? Çünkü bilim, şimdi bilinmeyen yeni şeylerin peşine düşmekle, Allah’ın yarattığı varlık ve oluşların yasalarını keşfetmekle gelişir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Hâlis Din” 27 Mart 2024 | 287 Okunma Nobel Ödüllü bir iktisatçı: ‘Ahlakı dışlamakla yanlış yaptık’ 20 Mart 2024 | 480 Okunma Ramazan ve ahlaklı dindarlık 13 Mart 2024 | 253 Okunma “Sade yaşama bir onurdur” 06 Mart 2024 | 617 Okunma Hadislerden evrensel mesajlar 28 Şubat 2024 | 518 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar