Oruç tutmanın iki mükâfatı

RAMAZAN YAZILARIİmam Gazâlî, prensip olarak ahirette şefaat edileceğini kabul etmekle birlikte, bunun için bireysel olarak kendimizi şefaate layık görülecek bir mertebeye yükseltmemiz gerektiğini söyler. Oruç tutmanın...

RAMAZAN YAZILARI

İmam Gazâlî, prensip olarak ahirette şefaat edileceğini kabul etmekle birlikte, bunun için bireysel olarak kendimizi şefaate layık görülecek bir mertebeye yükseltmemiz gerektiğini söyler. Oruç tutmanın fizyolojik ve psikolojik zorluğu da kolaylığı da tamamen bizim niyetimizin kesinlik derecesine bağlıdır. “Oruca dayanamam” diyen sağlıklı Müslüman kardeşlerim hiç korkmasınlar, oruçlarına başlasınlar. Peygamberimiz şöyle buyurmuşlardı: “Oruçlunun iki sevinç anı vardır. Biri iftar ettiği zaman, diğeri Rabbine kavuşup da orucunun mükâfatını aldığı zaman.”

İslam’ın çok önemli bir ilkesini hatırlatarak başlayalım: “Dinde zorlama yoktur” (ayet). Dindarlık ve dinî sorumluluklar bireyseldir. Kur’ân-ı Kerîm’de bu ilkeye dair pek çok ayet var. Birkaçı şöyledir:

“...Her insanın yaptığının sonucu kendisine aittir. Hiç kimse başkasının günah yükünü yüklenmez. Sonunda dönüşünüz Rabbinizedir…” (En‘âm 6/164).

“Kim doğru yolu seçerse kendi iyiliği için seçmiştir, kim de saparsa kendi zararına sapmış olur. Hiç kimse başkasının günah yükünü yüklenmez…” (İsrâ 17/15).

“Hiç kimse başkasının...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Hâlis Din” 27 Mart 2024 | 308 Okunma Nobel Ödüllü bir iktisatçı: ‘Ahlakı dışlamakla yanlış yaptık’ 20 Mart 2024 | 480 Okunma Ramazan ve ahlaklı dindarlık 13 Mart 2024 | 253 Okunma “Sade yaşama bir onurdur” 06 Mart 2024 | 617 Okunma Hadislerden evrensel mesajlar 28 Şubat 2024 | 518 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar