Topraklarımızda yabancı asker!

Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay bu hafta 'Topraklarımızda yabancı asker!' başlıklı yazısını kaleme aldı.

İktidarın terörle mücadele kapsamında getirdiği son tezkerede yer alan “Türkiye topraklarında yabancı asker bulundurma” akla 1 Mart 2003 tezkeresini getiriyor.

Gündemdeki tezkerenin temeli terörle mücadele. İki ayağı var:

1- Güvenlik güçlerimizin sınır ötesinde operasyon yapması.


2- Yabancı askerlerin Türkiye topraklarında bulundurulması.

Birinci maddeye sağduyulu kimsenin itirazı olmaz, olamaz.

İkinci maddenin ucu açık. Her şeyden önce Türkiye topraklarına yabancı bir ülke askerinin gelmesi ulusal güvenlik ve egemenlik meselesidir. Eğer böyle bir “mecburiyet” doğmuşsa, Türkiye büyük bir aczin içinde kalmış, terörle mücadele için yabancı bir gücün topraklarına girmesini kabul etmiş demektir.

***

Girişte 1 Mart tezkeresini anımsattık. Bugünkü durum o boyutta görünmüyor ama 2003’te Türkiye’nin hassasiyeti içi boş bir kaygı değildi.

AKP, önceki Ecevit hükümetinin “yapmam” dediğini, “yaparım” demiş, ABD’nin Türkiye üzerinden Irak’ı işgaline yardımcı olacağını söylemişti. Bu kapsamda hazırlanan 1 Mart tezkeresinin o bölümü şöyleydi:

“Uluslararası meşruiyet kuralları çerçevesinde, en fazla 62 bin askeri personelin ve hava unsurları olarak 255 uçak ve 65 helikopteri aşmamak kaydıyla yabancı silahlı kuvvetler unsurlarının, hükümetin tespit edeceği mücavir bölgelerde geçici olarak konuşlandırmak üzere altı ay süreyle Türkiye’de bulunmasına...”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahsıma mektuplar (16) B-anayasa! 27 Nisan 2024 | 66 Okunma ABD gezisi iptal gibi! 25 Nisan 2024 | 741 Okunma ABD ile Hamas gerilimi! 24 Nisan 2024 | 316 Okunma Istakozgiller! 23 Nisan 2024 | 153 Okunma Şahsıma mektuplar (15) Is-takoz etkisi! 20 Nisan 2024 | 134 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar