Suriyelilerin dramı küre-selleşiyor!

Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi 29 Temmuz’dan sonra bir kez daha toplanacak ve Suriye tezkeresini oylayacak. Son anda bir değişiklik olmazsa, tezkere kabul edilecek. Türkiye, terörle mücadelede, ülkenin güvenliğini sağlama...

Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi 29 Temmuz’dan sonra bir kez daha toplanacak ve Suriye tezkeresini oylayacak. Son anda bir değişiklik olmazsa, tezkere kabul edilecek. Türkiye, terörle mücadelede, ülkenin güvenliğini sağlama bağlamında adımlar atma olanağını sürdürecek. 
Ancak Suriye olayının en dramatik boyutu bu ülkeden göç etmek durumunda kalan insanların karşı karşıya kaldığı çağ dışı tablo. 
Anadolu’da bir söz vardır; iki göç bir yangın eder... Ya sürekli göç? 
Suriye’de 2011 yılından bu yana milyonlarca insan bir anlamda sürekli göç halinde, özellik son aylarda batı illerimizden ve Avrupa sınırlarından gelen haberler karşısında ülkemizde ve dünyada nasıl toplumsal refleks gelişmiyor diye sormamak elde değil. 
Avusturya sınırında bir TIR’ın içinde 70 Suriyeli ölü bulunuyor... 
Ege sahiline giden bir yolda içinde Suriyelilerin bulunduğu minibüs kaza yapıyor. 50 kişi yaralanıyor. Daha sonra o minibüse 50 kişi nasıl sığar diye bir tatbikat yapılıyor ve başarılamıyor... 
Akdeniz tam bir mülteci mezarlığı haline geldi. Gün geçmiyor ki Türkiye - Yunanistan karasularında batmış bir tekneden arta kalan onlarca ölü haberi gelmesin... Eskiden kıyılara ölü balık vururdu şimdi ölü mülteci vuruyor.

***

Suriye’den Türkiye’ye ilk toplu göç 29 Nisan 2011’de Hatay’dan başlamıştı. O günden bu yana iki milyonu aşkın Suriyeli akla gelen gelmeyen her yöntemi deneyerek Türkiye’nin 81 iline dağıldı. AKP’nin bütün illerimize eşit dağıttığı başlıca sorun Suriyeli mülteciler; payını almayan il yok. 
Avrupa ise her konuda olduğu gibi bu konuda da bencil hareket ediyor. AB üyesi ülkelerin her biri soruna kendi koşulları çerçevesinde yaklaşıyor. Nihayet Merkel, lütfetti Suriyeli mültecilerin çağın en büyük insanlık krizi olduğunu söyledi. Ürettiği çözüm ise, Türkiye gibi ülkelere bir miktar para verip mültecilerin kendi topraklarına gelmemesini sağlamak. Sorunun Avrupa’daki en önemli muhatabı İtalya, AB’nin kayıtsızlığına isyan etmek üzere. Yakında ülkesine gelen mültecileri kuzey sınırına götürüp “forza” diyecek. 
Türkiye sınırından Batı’ya geçebilmeyi başaran Suriyelilerin muhatap oldukları ilk ülkeler, Yunanistan, Makedonya, Macaristan bu ülkeler de sorunu çözme bağlamında iflasın eşiğinde.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şehirliler köyleri arayın! 28 Mart 2024 | 208 Okunma Emekliler çocuklarınızı arayın, ikna edin! 27 Mart 2024 | 312 Okunma Seçimden sonra! 26 Mart 2024 | 434 Okunma Şahsıma mektuplar (11) Kemeri boyna taksam... 23 Mart 2024 | 226 Okunma Ankara’da savaş yok Yavaş var! 21 Mart 2024 | 300 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar