Rusuriye!

Ve kuzey komşumuz Rusya, güney komşumuz da oldu. Yaklaşık iki hafta önce başlayan, “Rusya’nın Suriye’de aktif askeri gücü var” haberleri, yerini “Rus savaş uçakları...

Ve kuzey komşumuz Rusya, güney komşumuz da oldu. Yaklaşık iki hafta önce başlayan, “Rusya’nın Suriye’de aktif askeri gücü var” haberleri, yerini “Rus savaş uçakları Türkiye’nin güneyinde hava sahasını ihlal etti” haberlerine bıraktı. Tablonun bu noktaya gelebileceğini aylar önce bu sütunlarda duyurmuştuk. Bunu öngörmek için strateji uzmanı olmaya da gerek yok; biraz tarih okuyup, güncel gelişmeleri izleyen herkesin yürütebileceği bir mantıktı. 
20. yüzyılın ikinci yarısı boyunca devam eden Soğuk Savaş sürecinde 911 kilometrelik Türkiye  Suriye sınırının 510 kilometrelik bölümü mayındı. Bunun başlıca nedeni Suriye’nin Doğu Bloku ile birlikte hareket etmesiydi. O dönem Türkiye’nin unvanı ise şuydu: 
Batı’nın ileri karakolu! 
Soğuk Savaş’ın bitiminden sonra sendeleyen Rusya, kendini toparlayınca haritaları çıkartıp eski coğrafyasına baktı. Öncelik olarak bu bölgelerdeki stratejik gücünü artırdı. 
1991’den sonra art arda dünya sahnesine çıkan Orta Asya cumhuriyetlerinin her birinde bugün bile ülkenin kurucu ulusundan sonraki en büyük nüfusu Ruslar oluşturuyor. 
Suriye’de de baba Esad döneminde Moskova ile kurulan derin ilişkiler şimdi yeniden canlanmış, başta Lazkiye olmak üzere Rus güçleri işlevlerini artırmış görünüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İYİ Parti çıkmazı! 18 Nisan 2024 | 526 Okunma Zafer sorumluluğu... 17 Nisan 2024 | 164 Okunma Atina’daki Haberal töreni! 16 Nisan 2024 | 587 Okunma Şahsıma mektuplar (14) Şu BOP başkanlığım! 13 Nisan 2024 | 226 Okunma Özgür Özel’in liderliği... 11 Nisan 2024 | 397 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar