Kısılmak istenen senin sesin!

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Mustafa Balbay'ın bugünkü (06.10.2022)''Kısılmak istenen senin sesin!'' başlıklı yazısı.

TBMM’nin yeni yasama yılına sansür düzenlemesi ile başlaması, iktidarın ruhunu anlatması bakımından hayli anlamlı!

Üç yıldır sürüp çekilen sansür yasası son olarak geçen haziran ayında gündeme gelmiş, komisyondan geçmiş, yoğun tepki nedeniyle Genel Kurul’a indirilmemişti.

Halen radyo ve televizyonların üzerinde RTÜK var, yazılı basının üzerinde BİK var. Her iki kurum da öncelikle getirdikleri yasaklar ve verdikleri cezalarla kamuoyunda haber oluyor. 

Şimdi bunların yanına bir de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) geliyor. Salı günü TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan yasayla BTK adlı yeni bir kurumumuz daha oldu.

BTK ne yapar?

RTÜK ve BİK’in yaptığını!

Öncelikle şunu vurgulayalım, çağımızın en ileri iletişim, haberleşme aracı olarak öne çıkan dijital medya ile ilgili elbette bir yasal düzenleme gerekliydi. Geç bile kalındı. Ancak bu yasanın bir düzenleme ve denetleme amacının ötesine geçmemesi gerekirdi. 

İnternet gazetecilerini lütfedip “gazeteci” olarak tanımlarken bu mecrayı cendere altına alıyorlar. Bu gazeteci arkadaşlarımıza da basın kartı verirken kartı taşıyabilecek kişilerin yelpazesini alabildiğine genişletiyorlar. Böylece basın kartını da adeta anlamsızlaştırıyorlar.

Gazetecilik yapma sahasını ise alabildiğine daraltıyorlar. Düzenlemeye göre bir haber şu tür şüpheler içerirse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek:

- Halk arasında korku, endişe ve panik yaratıcı haber yapmak.

- Gerçeğe aykırı bilgiyi kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yaymak.

- İç ve dış güvenliği bozucu haberi ve bilgiyi yaymak.

Bu suçları sosyal medya kullanıcıları işlerse, onlar da yayın organı gibi soruşturmaya tabi tutulacak.

Yukarıdaki tanımlara girmeyecek haber yok. Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı sorunlar o kadar “suç üretmeye” elverişli ki! 

Bir deprem profesörünün yapacağı açıklama... Üretim girdilerindeki yüksekliği bahane ederek sağlıksız gıda üretenlerle ilgili bir haber... Üniversite öğrencilerinin yurt bulamama nedeniyle geceleri köprü altında buluşma kararı alması... Ege’de Yunanistan’ın Türkiye’nin dibindeki bir adayı daha silahlandırması sonucu o silahların kapsama alanına giren yerleşim yerlerinin adlarının yazılması...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD ile Hamas gerilimi! 24 Nisan 2024 | 11 Okunma Istakozgiller! 23 Nisan 2024 | 152 Okunma Şahsıma mektuplar (15) Is-takoz etkisi! 20 Nisan 2024 | 129 Okunma İYİ Parti çıkmazı! 18 Nisan 2024 | 531 Okunma Zafer sorumluluğu... 17 Nisan 2024 | 165 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar