İlk turun ardından

Koalisyon görüşmelerinde ilk tur tamamlandı. AKP sanki kendisinden başkası hükümet kuramazmış gibi bu sürenin neredeyse tümünü tek başına kullanma niyetinde görünüyor. Oysa ilk turu, görev...

Koalisyon görüşmelerinde ilk tur tamamlandı. AKP sanki kendisinden başkası hükümet kuramazmış gibi bu sürenin neredeyse tümünü tek başına kullanma niyetinde görünüyor. 
Oysa ilk turu, görev aldıktan hemen sonra bir gün içinde tamamlayabilirdi. Önümüzdeki süreçte, bayramın ardından ikinci tur yapılacak. Bakarsınız bir tur daha yapılır. 
Gelinen noktayı özetlemek gerekirse... 
Yeri geldikçe vurguladığımız gibi önceki koalisyon deneyimlerinden farklı olarak en sorunlu ve aktif oyuncu Cumhurbaşkanı... Her iftarda ağzını iftiharla açan Erdoğan,hükümet seçenekleri üzerine fetvalar veriyor. Erdoğan’ın bu konuşmalarında kullandığı dille kendisine yanıt vermek gerekirse şöyle başlamak kaçınılmazdır: 
Sen kimsin? 
Anayasanın 104. maddesine göre, devlet kurumları arasındaki dengeden sorumlu, siyasi partilere tarafsız davranması gereken bir kişisin. 
Hükümeti kurmaya ilişkin tek sorumluluğun da seçimlerin ardından olabildiğince çabuk, hükümeti kurmaya en yetkili partiye görev vermek. O kuramazsa, bir sonrakine vermek. 
Siyasetin içinden gelen cumhurbaşkanları dahil bu gelenek ana hatlarıyla bozulmadı.
Ancak şimdi Erdoğan, seçimlerde oy istediği partisiyle hükümet kuracak partiyi hizaya getirme işine girişiyor. Halk Erdoğan’a “Sen görevini yap siyasete karışma”dedi. Şimdi bu sözü Erdoğan’a parlamentonun da hatırlatması gerekiyor.

***

MHP’nin koalisyon görüşmelerinde en deneyimli parti olduğunu söylemek abartma olmaz. 1980 öncesi Milliyetçi Cephe koalisyonlarından, 1999’un DSP’li koalisyonuna kadar uzanan bir deneyimi var. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şehirliler köyleri arayın! 28 Mart 2024 | 204 Okunma Emekliler çocuklarınızı arayın, ikna edin! 27 Mart 2024 | 308 Okunma Seçimden sonra! 26 Mart 2024 | 434 Okunma Şahsıma mektuplar (11) Kemeri boyna taksam... 23 Mart 2024 | 226 Okunma Ankara’da savaş yok Yavaş var! 21 Mart 2024 | 300 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar