İki kuyruklu iktidar...

Erdoğan-Bahçeli iktidarı ülkeyi iki kuyruğa mahkûm etti; sebze kuyruğu ve işsizlik kuyruğu! Türkiye tarihinde zaman zaman değişik nedenlerle kimi temel tüketim mallarının kuyruğu oluştu. Bunun nedeni ne olursa...

Erdoğan-Bahçeli iktidarı ülkeyi iki kuyruğa mahkûm etti; sebze kuyruğu ve işsizlik kuyruğu!
Türkiye tarihinde zaman zaman değişik nedenlerle kimi temel tüketim mallarının kuyruğu oluştu. Bunun nedeni ne olursa olsun; kuyruk varsa, sorun var demektir. Erdoğan da aradan yıllar geçmiş olmasına karşın, sıkıştıkça bunu kullandı.
Bugün; “Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana” türküsü, “Memleket muhtaç olmuş kuru soğana” diye değiştirilecek hale geldi.
Niçin bu hale geldiğimizi, en güzel, anayasaya uymayı lütfeden dünün Meclis Başkanı Binali Yıldırım özetledi:
“Para yağmur gibi yağarken hiç ödenmeyecek gibi almışız, geri ödeme zamanı gelince, yahu nereden çıktı bu, demeye başlamışız.”
Zamanında parayı yandaşa, arka bahçe vakıflarına, betona, ithalata verdiler, şimdi üretim niye düştü sorusuna yanıt arıyorlar.
Tarımsal üretimde kendine yeten yedi ülkeden biriyken, beş ürün dışında her şeyi ithal eden ülke olduk. O beş ürün de şu:
Üzüm, incir, fındık, kayısı, narenciye...
Çare olarak düşündükleri yeni hal yasası da özünde özelleştirmeye dönük. Halen 175 olan hal sayısını 30’a indirecekler, özelleştirecekler. Bu işi nasıl yaptıklarını görmek için Türk Telekom’a bakmak yeter!

*** İkinci kuyruk işsizlik, Türkiye’nin ezeli sorunu. Ancak AKP döneminde sorun birkaç nedenle katlandı.
Birinci neden, nüfusu karışlayacak isdihdam yaratılamıyor. Ekonomi, büyümek bir yana görünür gelecekte, küçülerek devam edecek.
Kuyruklarda ikinci neden şu: liyakatla, hak edenin işe gireceği bir düzen yerine AKP’nin, “Ben işe aldım” diyeceği bir yapı kuruldu. Eskiden devlete çoğunlukla KPSS puanı ile eleman alınırdı. Bunun yerine İŞKUR tercih ediliyor. Burada işe girme büyük ölçüde seçmece...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şehirliler köyleri arayın! 28 Mart 2024 | 203 Okunma Emekliler çocuklarınızı arayın, ikna edin! 27 Mart 2024 | 299 Okunma Seçimden sonra! 26 Mart 2024 | 434 Okunma Şahsıma mektuplar (11) Kemeri boyna taksam... 23 Mart 2024 | 226 Okunma Ankara’da savaş yok Yavaş var! 21 Mart 2024 | 300 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar