HDP merkezli siyaset!

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Mustafa Balbay'ın bugünkü (08.11.2022)''HDP merkezli siyaset!'' başlıklı yazısı.

17 Mart 2021’de, yani MHP’nin 13. olağan kongresinden bir gün önce HDP hakkında kapatma davası açıldı. Bu aşamadan sonra HDP eksenindeki olasılıkları yeri geldikçe vurguladık.

Gerek aceleyle açılan kapatma davası gerekse buna bağlı değilmiş gibi görünen öteki gelişmeler çerçevesinde iktidarın 4 olasılığı eşit olarak masaya koyduğuna dikkat çekmiştik. 

O seçenekler şunlardı:

1- HDP’yi kapatıp bu partinin seçmeninin oyunun dağılmasını sağlamak. Böylece muhalefet blokuna yarayacak bir durumdan uzaklaştırmak.

2- HDP’nin yerine, AKP’ye daha yakın bir bölge partisi kurulmasını sağlamak. 

3- Havuç-sopa dengesini daha ileri götürüp HDP’yi iktidarın yanına çekmek. Bunu yaparsa kapatılmayacağını, yapmazsa her şeyin daha kötü olacağını hissettirmek.

4- HDP’yi açık tutmak. Cumhurbaşkanlığında Erdoğan’ı desteklemesini sağlamak. Milletvekilliğinde özgür bırakmak. Hatta çok milletvekili çıkarmasının zeminini hazırlamak.

***

Bizim bu olasılıkları sıraladığımız günlerde AKP-MHP’nin kamuoyuna söylediği şuydu:

- HDP, PKK uzantısıdır. HDP ile ilişki kurmak PKK ile ilişki kurmaktır. HDP ile CHP ilişki içinde olduğuna göre CHP de PKK ile bağlantılıdır. CHP ile İYİ Parti ittifak oluşturduğuna göre İYİ Parti de PKK destekçisidir. Bu 2 parti 6’lı masanın omurgasını oluşturduğuna göre bu masa da PKK ile iltisaklıdır!

Kamuoyuna söyledikleri buydu ama perde arkasında girişte sıraladığımız 4 ayaklı plan vardı.

Geçen hafta AKP ile HDP arasındaki başörtüsüne ilişkin anayasa değişikliğine dair çalışmaya destek isteme ziyareti bizim açımızdan şaşırtıcı olmadı. 

Bir yandan muhalefetin HDP’yi Meclis zemininde meşru saymasını bile terör destekçiliği say bir yandan HDP ile anayasa değişikliği hesabı yap!

Tam AKP’ye göre!

Önümüzdeki günlerde bu planın değişik versiyonları çıkacaktır. 

AKP’nin attığı adımın bu parti içinde cılız da olsa tartışılması planı değiştirmez. 

HDP elbette farkındadır; AKP bu öneri üzerinden HDP ile diyalog kurarak bölge dengeleri üzerinde de oynuyor. Kürt kökenli seçmenin muhafazakâr eğiliminde olanı AKP’ye oy veriyor. Eğer HDP, anayasa değişikliğine destek verirse ne âlâ! Vermezse AKP’ye Diyarbakır’da şu propagandayı yapma yolu açılmış oluyor:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Istakozgiller! 23 Nisan 2024 | 144 Okunma Şahsıma mektuplar (15) Is-takoz etkisi! 20 Nisan 2024 | 128 Okunma İYİ Parti çıkmazı! 18 Nisan 2024 | 531 Okunma Zafer sorumluluğu... 17 Nisan 2024 | 165 Okunma Atina’daki Haberal töreni! 16 Nisan 2024 | 589 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar