Ergenekon hâkimi Özese’ye hapis!

Önceki gün akşam saatlerinde art arda telefon ve mesajlar aldık. Ergenekon davasının mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese, FETÖ üyeliğinden 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı....

Önceki gün akşam saatlerinde art arda telefon ve mesajlar aldık. Ergenekon davasının mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese, FETÖ üyeliğinden 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Mesajların çoğu, en hafif anlatımla böyle bir cezanın hak edildiği yönündeydi.
Şöyle bir oturdum, başımı arkaya attım; o yargılamalardaki kabul edilemez hukuksuzluklar peş peşe aklıma geldi. Ancak Özese’nin hüküm giymesi içimde en ufak bir intikam ya da benzer duyguyu canlandırmadı. Zaten öyle bir duygu içinde olmadığımı, Silivri’deki en ağır günlerde bile vurgulamıştım. Bir yargılamada Özese’nin gözlerinin içine bakarak şunu söylediğimi anımsıyorum:
“Hücrede tek başıma kalıyorum. Bu yargılama yönteminden hukuk beklemiyorum. Şu anda sizin yerinizde olmayı hiç istemezdim... Biz kendimizi tertemiz hissediyoruz. Ama bu gidiş sanık sandalyesine sizi oturtur...”

*** Özese’nin başkanlığında yapılan yargılamalardan sadece üç örneği paylaşmak isterim.
Sanıkların büyük çoğunluğunun ifadesinin alındığı, mahkemenin de iddianameleri birleştirerek davayı içinden çıkılmaz hale getirdiği günler... Ağır ceza davalarında sanık, duruşma salonuna bir tanık getirmişse, yasaya göre onun dinlenmesi gerekir. Suçlamalarla ilgili çok şey söyleyebilecek bir tanık, kapıda. Avukatlar mahkeme başkanı Özese’ye durumu ilettiler. Tanığın dinlenmeyeceğini söyledi. Israr ettiler, bunu şart koşan yasa maddesini anımsattılar. Özese şu yanıtı verdi:
“Bu maddeyi biliyoruz, kanunun o maddesini uygulamama kararı aldık!”
Değil hukuk, kanun devleti bile olmadığımızın tablosuydu.
Gizli tanıklık ilk...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atina’daki Haberal töreni! 16 Nisan 2024 | 312 Okunma Şahsıma mektuplar (14) Şu BOP başkanlığım! 13 Nisan 2024 | 224 Okunma Özgür Özel’in liderliği... 11 Nisan 2024 | 394 Okunma Mansur Yavaş: Güvenadam! 10 Nisan 2024 | 200 Okunma İmamoğlu Ekrem... 09 Nisan 2024 | 281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar