Cumhuriyet toplanma yeridir...

Cumhuriyet gazetesi bugün 95 yaşına basıyor. Türkiye gibi bir ülkede, iktidarlara göre yön değiştirmeyen bir fikir gazetesinin çizgisini koruyarak asırlık hale gelmesi kolay değildir. Zaten kolay olmadı!..


Cumhuriyet gazetesi ile Türkiye Cumhuriyeti arasında sadece isim benzerliği yoktur. Cumhuriyetin ilanından 6 ay sonra 7 Mayıs 1924’te kurulan Cumhuriyet gazetesi, varlığını şu ilkelere dayadı:
Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde gerçekleştirilen Kurtuluş Savaşı’nın ruhunu oluşturan tam bağımsızlığı benimsemiş, laik, demokratik, sosyal, hukuk devleti...
Bir cümleye sığan bu ilkeler 95 yıldır bir meşale gibi Cumhuriyet’in yolunu aydınlatmaya devam ediyor.
Cumhuriyet gazetesinin Cumhuriyet devrimlerinin tanınmasına, yerleşmesine, toplumda benimsenmesine katkısı başlı başına destandır. İki örnek verelim:
Harf devrimi uygulamaya konduğunda altı ay, gazetenin yarısı eski yarısı yeni harflerle çıktı.
Soyadı Kanunu’nun uygulamaya konması kolay olmadı. İnsanlar birbirini baba adıyla ya da lakapla tanıyordu. Soyad seçimi için iki yıl süre tanındı. Cumhuriyet her güne bir harf ayırarak soyad önerdi. Kimi konferanslarda bunu anlattıktan sonra salona şunu söylerim:
“Hepinizin adını muhakkak aileniz verdi. Ancak bazılarınızın soyadını muhtemel Cumhuriyet verdi.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şehirliler köyleri arayın! 28 Mart 2024 | 204 Okunma Emekliler çocuklarınızı arayın, ikna edin! 27 Mart 2024 | 308 Okunma Seçimden sonra! 26 Mart 2024 | 434 Okunma Şahsıma mektuplar (11) Kemeri boyna taksam... 23 Mart 2024 | 226 Okunma Ankara’da savaş yok Yavaş var! 21 Mart 2024 | 300 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar