Cumhuriyet Davası!

Cumhuriyet Gazetesi basın tarihimizde en geniş yer tutan yayın organıdır. Cumhuriyet’in ilanıyla yaşıt gazete, ülkemizin bütün süreçlerinde hak, hukuk, adalet, özgürlük ve demokrasiden yana tavrını...

Cumhuriyet Gazetesi basın tarihimizde en geniş yer tutan yayın organıdır. Cumhuriyet’in ilanıyla yaşıt gazete, ülkemizin bütün süreçlerinde hak, hukuk, adalet, özgürlük ve demokrasiden yana tavrını almıştır.
Türkiye gibi ülkelerde fikir gazetelerinin işi çok zordur. Siyasi dalgalanmalardan en çok onlar etkilenir. Kimi yayın organları dalgaların altında kalır, batar. Bunun hem ülkemizde hem dünyada pek çok örneği vardır. Çünkü ülkenin karşı karşıya kaldığı sorunlara çözüm üretirken, fikir gazetelerinin içinde de çatallanma olabilir.
Böyle bir durumun üç muhatabı vardır; gazetenin yönetimi, çalışanları ve okurları...
Cumhuriyet geçmişte bu tür durumlarla karşılaşmış ve aşmıştır.

*** Ancak önceki gün İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nin (İstinaf) onayladığı Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarına ilişkin karar, yukarıda özetlediğimiz sürecin dışında, tarihte eşi görülmemiş bir hukuksuzluk örneğidir. İddianamede 667 kez “haber” sözcüğünün geçmesi her şeyi ortaya koymaktadır.
Gazetemizin yakın geçmişindeki yöneticileri, “Terör örgütüne üye olmamakla birlikte...” diye başlayan çerçevesi geniş, hukuka sığmayan bir suçlamayla hüküm giydi.
Böyle bir karar en çok FETÖ’nün işine gelir. Dünya da der ki, “Bakın Türkiye’de Cumhuriyet gibi bir gazete bile terör örgütü ile bağlantılı gösteriliyor.”
Davada sıcak durum, kararları İstinaf tarafından onaylanan Cumhuriyet çalışanlarından 5 yıldan az hüküm giyenlerin hapse girmesinin gündemde olması. Onlara Yargıtay yolu kapalı. Daha yüksek ceza alanlar ise Yargıtay’a başvurabilecek. Oradaki yeniden incelemede kararın bozulma olasılığı bugünkü koşullarda bile var. Bu durumda az hapis alan heme...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD ile Hamas gerilimi! 24 Nisan 2024 | 59 Okunma Istakozgiller! 23 Nisan 2024 | 152 Okunma Şahsıma mektuplar (15) Is-takoz etkisi! 20 Nisan 2024 | 129 Okunma İYİ Parti çıkmazı! 18 Nisan 2024 | 531 Okunma Zafer sorumluluğu... 17 Nisan 2024 | 165 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar