Bu ne hal yasası?

AKP’nin karakteristik özelliklerinden biri şu: Toplumda ciddi bir sorun olarak görülen konuyu alıyor, çözüm için yasa hazırlıyor. Kamuoyu desteği sağlıyor. Bir bakıyorsunuz, çözüm için...

AKP’nin karakteristik özelliklerinden biri şu:
Toplumda ciddi bir sorun olarak görülen konuyu alıyor, çözüm için yasa hazırlıyor. Kamuoyu desteği sağlıyor. Bir bakıyorsunuz, çözüm için getirilen yasa ya özelleştirmeyi ya da yandaş kayırmayı öngörüyor.
Gündemde sebze fiyatlarındaki olağanüstü yükselme var. Seçime kadar olan süreci tanzim satışlarla götürmeye çalışacaklar. Sonrası için ise Tarım ve Orman Bakanı “müjde” verdi:
Meclis açılınca Hal Yasası yenilenecek!
Oh ne âlâ, çıkar yasayı olsun bitsin!

*** Oysa tarımın sorunları salt yasa çıkararak çözülecek cinsten değil. Yılların getirdiği ötelenmişliğin üstüne, AKP’nin tarımı adeta katleden politikaları eklendi.
Kısaca Hal Yasası diye bilinen 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesine dair yasada temel değişiklikler öngörülüyor.
Taslaktaki hedeflere katılmamak elde değil:
- Bölgesel ürünler standartlaşacak, markalaşma olacak.
- İhtiyaca uygun ürün toplama merkezleri kurulacak.
- Fiyatları üretici ve üretici birlikleri belirleyecek.
- Kabzımallık, hal rüsümu kaldırılacak.
Ne güzel!
Bunlar için yapılacaklar da şöyle sıralanıyor:
- Halen mevcut olan 175 sebze ve meyve hali sayısı 30’a indirilecek.
- Hallerin kurulması, yönetimi ve işletilmesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği koordinasyonunda ilgili kurumlara verilecek.
- Hal kuranlar, laboratuvar, soğuk h...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şehirliler köyleri arayın! 28 Mart 2024 | 208 Okunma Emekliler çocuklarınızı arayın, ikna edin! 27 Mart 2024 | 312 Okunma Seçimden sonra! 26 Mart 2024 | 434 Okunma Şahsıma mektuplar (11) Kemeri boyna taksam... 23 Mart 2024 | 226 Okunma Ankara’da savaş yok Yavaş var! 21 Mart 2024 | 300 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar