Angelina Jolie sınırımıza ne’ci oli?

2001 yılından bu yana her yıl, 20 Haziran, “Dünya Mülteciler Günü” olarak anılıyor. 14 yıl önceki ilk anmaya dünyaca ünlü Amerikalı sinema sanatçısı Angelina...

2001 yılından bu yana her yıl, 20 Haziran, “Dünya Mülteciler Günü” olarak anılıyor. 14 yıl önceki ilk anmaya dünyaca ünlü Amerikalı sinema sanatçısı Angelina Joliekatılmıştı. Bu yılkine de katıldı. Üstelik Türkiye’de. 
Dünyada halen 60 milyon insan vatanından, toprağından koparılmış bir şekilde mülteci olarak yaşıyor. Geçen yılın istatistiklerine göre en çok mülteci veren ülke Suriye, topraklarında en çok mülteci bulunduran ülke de Türkiye. Yaklaşık 2 buçuk milyonu Suriyeli olmak üzere topraklarımızda 5 milyonu aşkın mülteci var. Bir başka deyimle dünyadaki her 10 mülteciden biri Türkiye’de. 
Yeri geldikçe vurguladığımız gibi coğrafya ülkelerin kaderini belirliyor. Bu nedenle yaşadığımız mülteci sorunlarının önemli bir dilimi istemimiz dışında, özellikle küresel aktörlerin hedef ülkelere dayattığı politikalar sonucunda gerçekleşti. 
Ancak Suriye sorunumuzu kendimiz büyüttük. Giderek daha da büyütmekteyiz. 
2010 yılında Suriye’de başlayan iç savaşın ardından giderek artan Suriyeli sığınmacı sayısı, AKP hükümetini ürkütmek yerine heveslendirdi. Sözüm ona komşudaki kardeşlerimize kucak açıyorduk; kaç kişi gelirse gelsin onları bağrımıza basacaktık. Zaten Esad’ı da tez zamanda devirip, Suriye’de belirleyici olacaktık. 
Ne var ki olaylar böyle gelişmedi.

***

Angelina Jolie’nin Türkiye  Suriye sınırındaki kampları ziyareti sırasında yukarıda aktardığımız politikaların mimarı AKP Cumhurbaşkanı Erdoğan da oradaydı. Ayakları biraz suya mı erdi ne, bölgede yaptığı değerlendirmelerde mezhep çatışmalarına dikkat çekti; böylesi politikaların kimseye yaramayacağını vurguladı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şehirliler köyleri arayın! 28 Mart 2024 | 198 Okunma Emekliler çocuklarınızı arayın, ikna edin! 27 Mart 2024 | 298 Okunma Seçimden sonra! 26 Mart 2024 | 434 Okunma Şahsıma mektuplar (11) Kemeri boyna taksam... 23 Mart 2024 | 226 Okunma Ankara’da savaş yok Yavaş var! 21 Mart 2024 | 300 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar