‘Ana’ iktidar

Rize’deki Yeşil Yol projesine karşı Karadeniz dağları kadar dik duruşuyla Türkiye gündemine oturan Rabia Bekar, yöre halkının değişiyle Havva Ana, direnmenin ne demek olduğunu herkese gösterdi. Sosyal...

Rize’deki Yeşil Yol projesine karşı Karadeniz dağları kadar dik duruşuyla Türkiye gündemine oturan Rabia Bekar, yöre halkının değişiyle Havva Ana, direnmenin ne demek olduğunu herkese gösterdi. 
Sosyal medyada en çok paylaşılan içeriklerden biri haline gelen Havva Ana’nın görüntülerini ben de birkaç kez izledim. O duruşun, o sözlerin karşısında dağ olsa erirdi. Nitekim hükümet de geri adım atmak zorunda kaldı. Ancak bu, hükümetin projeden vazgeçtiği anlamına gelmez. Tepkinin dinmesini bekleyecektir. Türkiye gündeminin biraz değişeceği güne kadar sabredecektir. Ardından da yine dozerleri sokmaya girişecektir. AKP’nin 13 yıldır izlediği yöntem bu. 
Ancak sert bir muhalefete çattılar. İğneyi kendimize batırmak gerekirse, gerçek anlamda “ana” muhalefeti Havva Ana yaptı. Bize de böyle bir direnişe omuz vermek, olabildiğince çoğaltmaya çalışmak düşer. 
Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan’ın Meclis’ten Türkiye gündemine taşıdığı Cerattepe direnişinin arkasında da yoğunlukla kadınlar var.

***

Aslında Havva Ana, rastgele öne çıkmış bir karakter değil. Deyim yerindeyse“Ana”dolu’nun, ana hecelerinin hakkını verircesine ülkemizin pek çok yerinde onları en ön safta görmek mümkün. 
Geçen hafta İzmir’in Ödemiş ilçesindeki Dolaylar Köyü’nde de altın madenine karşı benzer bir direniş vardı. 
Çokuluslu şirketleri arkasına alan, şirket içinde şirket kurup gerçek sahipliği gizleyen bu doğa saldırganları Küçük Menderes Ovası’nın en verimli bölgesini de gözlerine kestirdiler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD ile Hamas gerilimi! 24 Nisan 2024 | 189 Okunma Istakozgiller! 23 Nisan 2024 | 152 Okunma Şahsıma mektuplar (15) Is-takoz etkisi! 20 Nisan 2024 | 129 Okunma İYİ Parti çıkmazı! 18 Nisan 2024 | 531 Okunma Zafer sorumluluğu... 17 Nisan 2024 | 165 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar