Ameri-kan yüzyılı!

ABD’nin İran’a ambargo uygulama kararı bölgemizde zaten yerinden oynamış olan taşları bir kez daha oynattı. Konunun ABD ile İran arasında kalmayacağı aşikâr. Trump yönetimi daha ilk günden...

ABD’nin İran’a ambargo uygulama kararı bölgemizde zaten yerinden oynamış olan taşları bir kez daha oynattı. Konunun ABD ile İran arasında kalmayacağı aşikâr. Trump yönetimi daha ilk günden dünyayı parselledi; ambargoya kesin katılması gereken ülkeler, altı ay kapsam dışı bırakılan ülkeler...
Ambargonun taraflarını sütuna yatıralım... Amerika’da yönetim gücünü elinde tutan yapının kamuoyuna da yansıyan değerlendirmesi şu:
-Önümüzdeki süreçte Ortadoğu’da yeni savaşlar ve gerilimler çıkmazsa silah sanayii zora girer, binlerce kişiyi işten çıkarmak zorunda kalabiliriz.
Bunun devamındaki bakış da şöyle:
-İran, bölgedeki oyun planlarımızı etkileyecek bir güce ve nüfuza ulaştı. Trump, bu tür oyunları savaş eksenli kurmayı seven bir yapıya sahip.
Sonuçta geldik bugüne. ABD, İran üzerinden dünyadaki ağırlığını yeniden test edip onaylatma niyetinde.
21. yüzyılın başında Amerikalı ve Amerikan yanlısı stratejistler bu dönemin adını şöyle koymuşlardı:
Yeni Amerikan yüzyılı! Son hece, yani “kan” kısmı tamam, bakalım devamı nasıl gelecek...

***  İran, bu tür ambargolara karşı, deyim yerindeyse şerbetli. Aslında İran tipi yönetimler için ambargoların zararı ile yararı at başı gider.
Yararı ülke yönetimindedir. Memlekete dış güçler göz koymuşsa, üstelik ambargo uygulamaya da kalkmışsa, en gerekli olan şey birlik ve beraberliktir. Yönetime omuz vermekten başka bir şey düşünmemek gerekir. Muhalefet etmeye kalkan, dış güçlerin adamıdır, haindir, başka bir şey değildir.
Zararı ise halkadır. Toplum ambargo altında inler. Buna...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şehirliler köyleri arayın! 28 Mart 2024 | 208 Okunma Emekliler çocuklarınızı arayın, ikna edin! 27 Mart 2024 | 312 Okunma Seçimden sonra! 26 Mart 2024 | 434 Okunma Şahsıma mektuplar (11) Kemeri boyna taksam... 23 Mart 2024 | 226 Okunma Ankara’da savaş yok Yavaş var! 21 Mart 2024 | 300 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar