Akdeniz’de ABD ambargosu!

Dört sondaj ve araştırma gemimiz Akdeniz’de çalışmalarını sürdürüp, arada Mersin limanlarında ikmal yapıp bayrağımızı dalgalandırıyor. Adları tarihimizin önemli sayfaları... Fatih...

Dört sondaj ve araştırma gemimiz Akdeniz’de çalışmalarını sürdürüp, arada Mersin limanlarında ikmal yapıp bayrağımızı dalgalandırıyor.
Adları tarihimizin önemli sayfaları... Fatih, Yavuz, Barbaros Hayrettin Paşa, Oruç Reis...
Denizaltında yapılan araştırmalar hem göze gelmiyor hem çok masraflı. Yabancı bir sondaj gemisinin günlük maliyeti bir milyon dolardan başlıyor. Gemi bizim olursa günlük maliyet 300 bin dolara kadar inebiliyor. Zira sondajın mekanik ve kimyasal malzemeleri çok pahalı. Fiyatın yüksekliğinde bir etken de satıcıların tekel oluşu. Ana merkez ABD. Ona bağlı olarak yürüyen İngiliz ve Fransız firmaları var.
Türkiye başlangıçta yabancı gemilerle Akdeniz’de varlığını sürdürdü. Daha sonra Fatih sondaj gemisine sahip olduk. Onu Yavuz izledi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) bu gemilerimizle Akdeniz açıklarında çalışmalarını sürdürürken malzeme konusunda sorun yoktu.
Kıbrıs açıklarına yaklaşınca durum değişti.

*** Değişen durum çok vahim; ABD, İngiltere ve Fransa Türkiye’ye ambargo uygulamaya başladı. Yaklaşık iki aydan beri sondaj için gerekli olan kimyasallar ve türevleri mühendislik hizmetleri Türkiye’ye verilmiyor.
Paramızla alacağız... Yok diyorlar...
Oysa bu ürünleri satan ve tekel oluşturan şirketler özel. Ancak ABD yönetiminin kararına uyarak satışı durdurdular.
ABD’den gelen karara İngiliz, Fransız ve İtalyan şirketleri de uydu. Karar metni Türk yetkililere de gösterilince Türkiye alternatif aramaya koyuldu. Çin bu ürünlerin benzerlerini üretiyor. Ancak Akdeniz gibi daha hassas çalışılması gereken yerlerde istenen sonuç alınamıyor. Bunun üzerine yeniden ABD, İngiltere kaynaklı ürünlerin sağlanması için harekete geçildi. Uluslararası piyasalardan geçici çözümler bulunmaya çalışılıyor ama bu durum önümüzü görerek çalışma yapılmasını engelliyor.
Kıbrıs yakınlarındaki Finike-1 ve Ka...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şehirliler köyleri arayın! 28 Mart 2024 | 194 Okunma Emekliler çocuklarınızı arayın, ikna edin! 27 Mart 2024 | 298 Okunma Seçimden sonra! 26 Mart 2024 | 434 Okunma Şahsıma mektuplar (11) Kemeri boyna taksam... 23 Mart 2024 | 226 Okunma Ankara’da savaş yok Yavaş var! 21 Mart 2024 | 300 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar